Braziliaanse politie houdt razzia’s bij verdachten van bestorming parlement

Archiefbeeld© Anadolu Agency via Getty Images

De Braziliaanse politie heeft zestien huiszoekingen uitgevoerd en vijf mensen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij of de financiering van de bestorming van de parlementsgebouwen.

jvhBron: BELGA

De huiszoekingen vonden plaats in vijf deelstaten en het federaal district, waarin de hoofdstad Brasilia ligt. De verdachten wordt onder andere criminele bendevorming, aanzetten tot een misdrijf, het aanrichten van zware materiële schade en poging tot staatsgreep ten laste gelegd.

Onder andere de woning en het kantoor van de intussen geschorste gouverneur van Brasilia, Ibaneis Rocha, werden doorzocht. De speurders namen mobiele telefoons, computers en cash geld in beslag.

Aanhangers van de vorige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die begin januari werd opgevolgd door Luiz Inácio Lula da Silva, bestormden op 8 januari het Congres, de regeringszetel, en het hooggerechtshof in Brasilia. Ze veroorzaakten grote schade. President Lula beschuldigde delen van de politie en het leger ervan samen te hebben gewerkt met de aanvallers.

Volgens justitieminister Flávio Dino werden voorlopig al zowat 1.500 sympathisanten van Bolsonaro opgepakt. Het nieuwsportaal G1 meldt dat 200 mensen alweer werden vrijgelaten, terwijl er 350 in voorarrest zitten. De overige 900 wachten nog op een beslissing.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten