Al tien jaar hetzelfde budget: welzijnssector lijdt onder niet-indexering van werkingsmiddelen
Themabeeld — © Shutterstock
Steeds meer organisaties en instellingen in de welzijnssector zitten in de rode cijfers. Dat zegt Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, in het VRT-programma “De markt”. Instellingen voor kinderopvang, jeugdhulp of gehandicaptenzorg worstelen met snel stijgende kosten, maar moeten het al 10 jaar doen met hetzelfde, niet-geïndexeerde potje werkingsmiddelen. De roep uit de sector klinkt dan ook luid en duidelijk: “Stop de negatieve spiraal.”
Met de pot van de werkingsmiddelen worden onder meer de stijgende energie- en voedingskosten betaald, maar die werkingsmiddelen zijn al tien jaar niet meer geïndexeerd door de Vlaamse overheid. En dat heeft zijn gevolgen op de werking en op de kwaliteit van de dienstverlening, vreest Delaruelle. De hele welzijnssector lijdt onder de niet-indexering van de werkingsmiddelen, klinkt het. “Ik hoor van onze leden uit de gehandicaptensector en de jeugdhulp dat het altijd maar moeilijker wordt om die werking op een goede manier rond te krijgen”, zegt Delaruelle. “In de gehandicaptensector hebben we het ook bevraagd: daar zit 1 op de 3 voorzieningen in de rode cijfers. Ik hoor dezelfde aantallen in de jeugdhulp.”
De inspanningen die Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) het voorbije jaar gedaan heeft voor de sector – een energiepremie, ondersteuning voor bouwen en gesubsidieerd bouwen en een betere financiering voor het personeel van de kinderopvang – worden zeker geapprecieerd, zegt Delaruelle. Maar zonder die maatregelen zouden nog meer organisaties in de problemen zitten. Die indexsprongen van de werkingsmiddelen moeten daarom nu echt stoppen, vindt hij. “De welzijnssector vraagt zelfs geen indexering met terugwerkende kracht, enkel een stop aan de negatieve spiraal van niet-indexeringen.”
Crevits: “Zullen sector steunen”
Minister van Welzijn Crevits zegt in een reactie aan Radio 1 dat er dit jaar geen indexering komt, maar belooft dat er in 2023 net als vorig jaar geld zal vrijgemaakt worden om de sector te steunen. In december maakte de Vlaamse regering bijna 70 miljoen euro vrij om de energiekosten in welzijns- en zorgvoorzieningen te drukken voor 2022.
Oppositie: “Er moet dringend einde komen aan de afbraak van welzijnssector”
“Al jarenlang zijn er noodkreten die geen gehoor krijgen van de Vlaamse regering”, zegt Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout. Het is dan ook simpel voor het Vlaams Parlementslid. “Zorg dat de werkingsmiddelen de koopkracht volgen en voer de automatische indexering van de werkingsmiddelen met onmiddellijke ingang in. Er moet dringend een einde komen aan de afbraak van de Vlaamse welzijnssector. Het beleid staat in pijnlijk contrast met de noden, en vooral met het engagement van alle welzijnsmedewerkers die op het terrein het verschil maken.”
Vaneeckhout haalt uit naar de “verpletterende verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering, waarin CD&V-ministers al jarenlang de noodkreten van de sector negeren, die met de besparingsdrang van N-VA en Open VLD erbovenop een dramatische tol eisen. Er wordt structureel bespaard op de toekomst van onze kinderen, jongeren en mensen met een hadicap.”
Ook Hannes Anaf, Vlaams Parlementslid voor Vooruit, wijst de christendemocraten met de vinger. “Na 20 jaar CD&V op welzijn is het een grote puinhoop. De sector wordt gewoon stilletjes doodgeknepen.” Hij haalt verder aan dat de meeste zorgorganisaties hun tarieven niet zelf kunnen aanpassen. “Ze moeten dus steeds meer doen met minder. En op een bepaald moment is het echt op. Dat moment zijn we intussen al lang voorbij. Wat nu nodig is, zijn structurele investeringen.”
Lees ook
Nog een cheque van 1 600 euro voor vzw Boven De Wolken, bovenop de 2 212,11 euro van meester-wandelaar Freddy De Wilde
Experts vragen bedrijven om personeel te laten slapen op het werk: “Niets dan voordelen”
Jongsocialisten willen automaten met gratis maandverband en tampons in scholen
“Mevrouw Crevits, ik smeek u, laat onze kindjes niet in de steek”: Véronique Leysen richt zich tot de minister na drama in Kessel-Lo
Video
Hoofdpunten
IN BEELD. “Ik moet ook just niks”: Mensenmassa verwelkomt de Ronde van Vlaanderen (met enkele kwinkslagen) in startplaats Brugge
ONZE STERREN. Slaat Mathieu van der Poel voor de derde keer in vier jaar toe? Maar ook Wout van Aert en Tadej Pogacar willen hun afspraak met geschiedenis niet missen
ONZE STERREN. Twee op een rij voor Lotte Kopecky? Of wint iemand anders van SD Worx de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen?
VOORBESCHOUWING RONDE VAN VLAANDEREN 2023. Wout van Aert, Mathieu Van der Poel of Tadej Pogacar: wie van De Grote Drie kroont zich tot de ultieme Flandrien?
“Als één man van Wout van Aert eist dat hij straks de Ronde van Vlaanderen wint, is het Van Aert zelf”
Beste van Plus
Jongetje (4) raakt verdwaald in bos, maar politie vindt hem terug door geblaf van hond die niet van zijn zijde wijkt
Man besmeurt Iraanse vrouwen met yoghurt omdat ze geen hijab dragen, politie arresteert hen voor illegaal tonen van hun haar
Autobestuurster rijdt via de sporen tramstation in Brussel binnen
Antiquair Paul De Grande kocht huis dankzij ‘Huizenjagers’: “Budget van 2 miljoen euro”