Al tien jaar hetzelfde budget: welzijnssector lijdt onder niet-indexering van werkingsmiddelen

Themabeeld© Shutterstock

Steeds meer organisaties en instellingen in de welzijnssector zitten in de rode cijfers. Dat zegt Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, in het VRT-programma “De markt”. Instellingen voor kinderopvang, jeugdhulp of gehandicaptenzorg worstelen met snel stijgende kosten, maar moeten het al 10 jaar doen met hetzelfde, niet-geïndexeerde potje werkingsmiddelen. De roep uit de sector klinkt dan ook luid en duidelijk: “Stop de negatieve spiraal.”

jvhBron: BELGA

Met de pot van de werkingsmiddelen worden onder meer de stijgende energie- en voedingskosten betaald, maar die werkingsmiddelen zijn al tien jaar niet meer geïndexeerd door de Vlaamse overheid. En dat heeft zijn gevolgen op de werking en op de kwaliteit van de dienstverlening, vreest Delaruelle. De hele welzijnssector lijdt onder de niet-indexering van de werkingsmiddelen, klinkt het. “Ik hoor van onze leden uit de gehandicaptensector en de jeugdhulp dat het altijd maar moeilijker wordt om die werking op een goede manier rond te krijgen”, zegt Delaruelle. “In de gehandicaptensector hebben we het ook bevraagd: daar zit 1 op de 3 voorzieningen in de rode cijfers. Ik hoor dezelfde aantallen in de jeugdhulp.”

De inspanningen die Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) het voorbije jaar gedaan heeft voor de sector – een energiepremie, ondersteuning voor bouwen en gesubsidieerd bouwen en een betere financiering voor het personeel van de kinderopvang – worden zeker geapprecieerd, zegt Delaruelle. Maar zonder die maatregelen zouden nog meer organisaties in de problemen zitten. Die indexsprongen van de werkingsmiddelen moeten daarom nu echt stoppen, vindt hij. “De welzijnssector vraagt zelfs geen indexering met terugwerkende kracht, enkel een stop aan de negatieve spiraal van niet-indexeringen.”

Crevits: “Zullen sector steunen”

Minister van Welzijn Crevits zegt in een reactie aan Radio 1 dat er dit jaar geen indexering komt, maar belooft dat er in 2023 net als vorig jaar geld zal vrijgemaakt worden om de sector te steunen. In december maakte de Vlaamse regering bijna 70 miljoen euro vrij om de energiekosten in welzijns- en zorgvoorzieningen te drukken voor 2022.

Oppositie: “Er moet dringend einde komen aan de afbraak van welzijnssector”

“Al jarenlang zijn er noodkreten die geen gehoor krijgen van de Vlaamse regering”, zegt Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout. Het is dan ook simpel voor het Vlaams Parlementslid. “Zorg dat de werkingsmiddelen de koopkracht volgen en voer de automatische indexering van de werkingsmiddelen met onmiddellijke ingang in. Er moet dringend een einde komen aan de afbraak van de Vlaamse welzijnssector. Het beleid staat in pijnlijk contrast met de noden, en vooral met het engagement van alle welzijnsmedewerkers die op het terrein het verschil maken.”

Vaneeckhout haalt uit naar de “verpletterende verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering, waarin CD&V-ministers al jarenlang de noodkreten van de sector negeren, die met de besparingsdrang van N-VA en Open VLD erbovenop een dramatische tol eisen. Er wordt structureel bespaard op de toekomst van onze kinderen, jongeren en mensen met een hadicap.”

Ook Hannes Anaf, Vlaams Parlementslid voor Vooruit, wijst de christendemocraten met de vinger. “Na 20 jaar CD&V op welzijn is het een grote puinhoop. De sector wordt gewoon stilletjes doodgeknepen.” Hij haalt verder aan dat de meeste zorgorganisaties hun tarieven niet zelf kunnen aanpassen. “Ze moeten dus steeds meer doen met minder. En op een bepaald moment is het echt op. Dat moment zijn we intussen al lang voorbij. Wat nu nodig is, zijn structurele investeringen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten