Duits energiebedrijf eist compensatie van activisten voor bezetting van bruinkooldorp Lützerath

Archiefbeeld© Karel Hemerijckx

Het Duitse energiebedrijf RWE zal een schadevergoeding eisen van de klimaatactivisten die het ‘bruinkooldorp’ Lützerath lange tijd hebben bezet. Een woordvoerder zegt tegen de lokale krant Neue Osnabrücker Zeitung dat alle bezetters een claim kunnen verwachten, omdat ze de uitbreiding van de bruinkoolmijn hebben vertraagd.

jvhBron: BELGA

RWE onderzoekt nog hoe groot de door de bezetting geleden schade is, het is dus nog onduidelijk hoe groot de geëiste compensatie zal zijn. De activisten zouden volgens de energiereus niet alleen de afgraving van de bruinkoolmijn hebben vertraagd, maar ook bedrijfseigendom – zoals voertuigen, materieel, putten, en schakelstations – beschadigd hebben.

LEES OOK. Duizenden klimaatbetogers dagen politie uit in bruinkooldorpje Lützerath: “Dit is verraad van alle huidige en toekomstige generaties” (+)

De bezetters hadden Lützerath, dicht bij de Belgische grens, ingenomen omdat ze het er niet mee eens zijn dat het dorp moet wijken voor de winning van bruinkool. Zij vinden het onverantwoord om middenin een klimaatcrisis nog meer fossiele brandstof uit de grond te halen. Volgens de Duitse politie waren ongeveer 15.000 mensen aanwezig bij een grote demonstratie vorige week tegen de bruinkoolmijn.

De politie heeft het dorp vorige week ontruimd, en alle activisten verwijderd van het terrein dat eigendom is van RWE.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt