Israëliër schiet Palestijn dood op boerderij op Westelijke Jordaanoever

© AP

Een Israëliër heeft zaterdag op een boerderij van kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever een Palestijn doodgeschoten. Het slachtoffer zou geprobeerd hebben een mesaanval uit te voeren, meldt het Israëlische leger.

jvhBron: BELGA

Een Palestijnse man “probeerde een Israëlische burger neer te steken” bij de boerderij Sde Efraim, ten noordwesten van Ramallah, stelt het leger. “De terrorist werd geneutraliseerd.” Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid verklaarde dan weer dat de 42-jarige Tariq Maal omkwam nadat “de bezetting het vuur op hem had geopend” in de buurt van het Palestijnse dorp Kafr Nama. Een fotograaf van AFP kon vaststellen hoe Israëlische soldaten een Palestijnse ambulance verhinderden het terrein te betreden.

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now staat de boerderij bekend als een nederzetting die niet erkend is door Israël. Alle nederzettingen worden volgens het internationaal recht als illegaal beschouwd, maar dat wordt betwist door Israël.

Volgens een telling van AFP zijn sinds begin dit jaar al achttien Palestijnen – burgers of leden van gewapende groepen – gedood op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied dat sinds 1967 door Israël wordt bezet. De meerderheid van de slachtoffers zijn door Israëlische soldaten gedood.

Het jaar 2022 was met 150 dodelijke slachtoffers aan Palestijnse kant het meest dodelijke jaar op de Westelijke Jordaanoever sinds het einde van de Tweede Intifada, de Palestijnse opstand van 2000 tot 2005. Dat berekende de VN.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten