Toeristische trekpleister Machu Picchu gesloten na sabotage spoorweg, 400 toeristen gestrand

© AFP

De Peruaanse overheid heeft zaterdag beslist de toeristische trekpleister Machu Picchu te sluiten vanwege de onrust die het land sinds december in zijn greep houdt en waarbij intussen al zeker 46 mensen zijn omgekomen.

wverBron: BELGA

Machu Picchu is een Incastad op een rots in het oerwoud. Het staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst en is veruit de belangrijkste toeristische attractie van Peru met jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers.

“De sluiting van de Inca Trail naar Machu Picchu en van Machu Picchu zelf werd bevolen vanwege de sociale situatie en om de veiligheid van de bezoekers niet in het gedrang te brengen,” zo liet het het ministerie van Cultuur in een verklaring weten.

Spoorweg beschadigd

Het spoor, de enige andere manier om naar Machu Picchu te reizen, is al enkele dagen onbruikbaar nadat demonstranten het spoor hebben beschadigd. Volgens de spoorwegmaatschappij is een deel van de rails verwijderd door de demonstranten.

Ten minste 400 toeristen - waaronder 300 buitenlanders - zijn gestrand aan de voet van de site, in Aguas Calientes. “Ze kunnen niet weg omdat de spoorweg op verschillende plaatsen beschadigd is”, zei minister van Toerisme Luis Fernando Helguero vrijdag. “Sommige toeristen hebben ervoor gekozen om naar Piscacucho te lopen, maar dat is een wandeling van zes uur of meer en maar heel weinig mensen kunnen dat.” Piscacucho is het dorp dat het dichtst bij Machu Picchu ligt en dat aangesloten is op het wegennet.

© AP

In december waren er ook toeristen gestrand op de locatie. Ze werden uiteindelijk geëvacueerd door een speciale trein, bemand door wetshandhavers en spoorwegpersoneel, om het spoor te repareren.

Peru heeft sinds de afzetting en opsluiting van de socialistische president Pedro Castillo te maken met aanhoudende onrust. Betogers willen het ontslag van zijn opvolger en voormalige vicepresident Dina Boluarte en eisen onmiddellijk nieuwe verkiezingen. Afgelopen weekend riep de regering van het Zuid-Amerikaanse land de noodtoestand af.

Castillo wilde in december een motie van wantrouwen voorkomen door het parlement te ontbinden. Uiteindelijk zette de parlementsleden hem af, waarna Castillo werd opgepakt voor poging tot staatsgreep.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten