Braziliaanse president Lula ontslaat legerchef

President Lula da Silva.© AFP

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft legerchef Julio César de Arruda ontslagen. Dat melden Braziliaanse media zaterdag. Mogelijk heeft een en ander te maken met de bestorming van het Braziliaanse parlement eerder deze maand.

wverBron: BELGA

Julio César de Arruda vervulde de functie sinds 30 december, twee dagen voor het einde van het mandaat van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, en werd begin januari in de functie bevestigd door Lula.

Aanhangers van de vorige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die begin januari werd opgevolgd door Luiz Inácio Lula da Silva, bestormden op 8 januari het Congres, de regeringszetel en het hooggerechtshof in Brasilia. Ze veroorzaakten grote schade. President Lula beschuldigde delen van de politie en het leger ervan samen te hebben gewerkt met de aanvallers.

   Volgens justitieminister Flávio Dino werden voorlopig al zowat 1.500 sympathisanten van Bolsonaro opgepakt. Het nieuwsportaal G1 berichtte dat 200 mensen alweer werden vrijgelaten, terwijl er 350 in voorarrest zitten. De overige 900 wachten nog op een beslissing.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten