Rusland waarschuwt voor “catastrofe” en “tragedie van wereldformaat” als Duitsland tanks levert aan Oekraïne

Vjatsjeslav Volodin© REUTERS

Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van de Russische Doema, waarschuwt voor een “tragedie van wereldformaat” als de bondgenoten van Oekraïne Duitse Leopard 2-tanks leveren aan het land. “De levering van offensieve wapens aan het regime in Kiev zal leiden tot een wereldwijde catastrofe”, schreef Volodin op zijn Telegram-kanaal. Rusland zou “nog krachtigere wapens” gebruiken als de VS en de NAVO-landen wapens zouden leveren aan Oekraïne waarmee gebieden kunnen worden heroverd, klinkt het.

jvh

Volodin wees erop dat Rusland aanvallen op de vier geannexeerde gebieden - Donetsk, Loegansk, Zaporizja en Cherson - zal beschouwen als aanvallen op Russisch grondgebied. Leden van de Duitse Bondsdag en parlementen in andere landen moeten zich volgens de parlementsvoorzitter “bewust worden van hun verantwoordelijkheid tegenover de mensheid”.

LEES OOK. Duitsland zwaar onder druk om levering Leopard-tanks aan Oekraïne goed te keuren: “Besluiteloosheid doodt onze burgers”

Dergelijke beslissingen zouden leiden tot een “verschrikkelijke oorlog” met heel andere gevechten dan voorheen. “Rekening houdend met de technologische superioriteit van Russische wapens, zouden politici in het buitenland die dergelijke beslissingen nemen, moeten begrijpen dat dit kan eindigen in een tragedie van wereldformaat die hun landen zal vernietigen”, aldus Volodin.

LEES OOK. Oekraïne krijgt verhoopte tanks (nog) niet: “Vrees dat ze Krim binnenvallen en Rusland in overdrive gaat” (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten