Israëlische minister uit functies ontzet na beslissing van Hooggerechtshof: dreigt nu al regeringscrisis?

Aryeh Deri© AP

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn nummer twee, minister van Binnenlandse Zaken en Gezondheid Aryeh Deri, uit zijn functies ontzet. Het Hooggerechtshof had de aanstelling van Deri woensdag ongeldig verklaard, omdat de man al meermaals veroordeeld werd, onder meer voor fiscale fraude.

jvhBron: BELGA

“Het is met een zwaar hart en veel moeite dat we verplicht zijn om u van uw regeringspost te halen”, aldus Netanyahu op de wekelijkse kabinetsvergadering, in aanwezigheid van Deri.

De man is de leider van de strengreligieuze Shas-partij. Die stond erop dat Netanyahu Deri zou benoemen als minister. Aanhangers van de partij dreigden ermee de regering te verlaten als Deri zijn postje zou verliezen. Shas is goed voor 11 van de 64 zetels die de coalitie heeft in het parlement.

De aanstelling van Deri was volgens het Hooggerechtshof “ongepast”. De rechters verwezen naar zijn herhaaldelijke veroordelingen en wezen er bovendien op dat hij bij een veroordeling voor belastingsmisdrijven vorig jaar had verzekerd dat hij zich uit de politiek zou terugtrekken.

Aanval op gerecht

Gevreesd wordt dat deze laatste ontwikkeling de strijd om de hervorming van het gerecht in Israël nog verder op scherp zal stellen. De nieuwe minister van Justitie Jariv Levin gaf al te kennen dat hij “al het nodige zal doen om het onrecht tegen Deri recht te zetten”.

Enkele weken geleden gaf Levin al een inkijkje in zijn plannen om de hoogste rechtbank van het land te verzwakken. Volgens die plannen zal een meerderheid in het parlement een wet kunnen aannemen, zelfs als de rechters van het Hooggerechtshof van oordeel zijn dat zo’n wet in strijd is met de grondwet. Daarnaast wil hij ook de samenstelling van de raad die de rechters van dat hof aanstelt veranderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten