Sam Bennett maakt het zegegebaar in openingsetappe in San Juan, Remco Evenepoel blijft in het slot gespaard van valpartij

© Twitter

De Ier Sam Bennett heeft de eerste etappe van de Ronde van San Juan op zijn naam geschreven. Remco Evenepoel hoopte spurtbom Fabio Jakobsen aan de zege te helpen, maar een vluchtheuvel dicht bij de streep gooide roet in het eten voor de mannen van Soudal-Quick Step.

Jens Heylen

Normaliter een echte sprintersetappe om erin te vliegen in het Argentijnse San Juan. Dat was de openingsrit zondag, waar wereldkampioen Remco Evenepoel meedeed om ploegmakker Fabio Jakobsen onmiddellijk aan de zege te helpen.

Daarvoor moesten de renners wel de strakke wind doorstaan. Zes Zuid-Amerikanen, geen al te grote namen, wilden die zo snel mogelijk overwinnen en reden het peloton op meer dan een minuut. De sprintersploegen hielden hen wel nadrukkelijk in de gaten, want een etappe over 143 kilometer is niet al té lang.

De kopgroep werd nog verder aangedikt waardoor het totaal op elf moedige zielen kwam te staan. De voorsprong, met nog een kleine 100 kilometer voor de boeg, bedroeg net boven de twee minuten. Het klimwerk moest dan nog wel komen. Op de Cuesta de las Vacas toonde Christofer Jurado zich de beste klimgeit. Hij wordt zo de eerste bergkoning in deze ronde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onder de 30 km en het grote pak had zijn zinnen al duidelijk op de finish gezet. Er bleven nog maar twee vluchters over. Zij waren niet meer dan een vogel voor de kat. Remco Evenepoel kende tot dusver een makkelijke etappe. Zijn team sloeg de handen in elkaar met Bora-hansgrohe, Movistar en TotalEnergies.

Valpartij en vermeende vluchtheuvel

De aanloop naar de voorspelde sprint verliep uiteindelijk niet zonder slag of stoot, want met nog acht resterende kilometers te gaan voltrok er zich een zware valpartij. Remco Evenepoel bleef gelukkig gespaard van grotere ellende. Ook Fabio Jakobsen was nog aan boord voorin. De huidige Europese kampioen leek over de beste papieren te beschikken, maar een erg lange vluchtheuvel deed de sprint in twee vallen. Jakobsen zag daardoor Sam Bennett naar de winst vliegen. De Ier schrijft zo de eerste rit in Argentinië op zijn naam. Schrale troost voor Evenepoel en co: Michael Morkov wist zich te verzekeren van de tweede plek. Giacomo Nizzolo legde beslag op de laatste podiumplek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt