Vooruit wil drempel naar OCMW verlagen: “Mensen moeten ernaartoe geleid worden”

De partij Vooruit wil dat de kwetsbare energieklanten meer actief aangemoedigd worden om te checken waarop ze recht hebben.

Pieter Lesaffer

“De overheid moet meer inspanningen leveren om gezinnen naar het OCMW toe te leiden.” Dat zegt Vooruit-Kamerfractieleidster Melissa Depraetere. Daarmee reageert ze op het nieuws in deze krant dat de OCMW’s een deel van hun energiesteun niet hebben uitgekeerd, omdat de drempel voor veel mensen nog te hoog is.

LEES OOK.OCMW’s hebben geld genoeg, maar te weinig mensen durven het te vragen

“De uitbreiding van het sociaal tarief is een van de belangrijkste maatregelen om de koopkracht te beschermen, maar dan moeten de juiste mensen natuurlijk bij het juiste tarief uitkomen”, aldus Depraetere. Daarom moet er voor haar meer gerichte sensibilisering plaatsvinden. Kwetsbare energieklanten zouden bijvoorbeeld van de federale overheid een brief moeten krijgen. Die zou hen dan moeten aanmoedigen naar hun energieleverancier te stappen of om een bepaalde steunmaatregel te vragen, ook als ze in het verleden niet in aanmerking kwamen. Het OCMW zelf kan dat volgens Depraetere niet doen wegens te veel werk.

Het Netwerk tegen Armoede, dat ook reageert, kijkt daarvoor wel naar het OCMW, om mensen beter te informeren wat zij voor hen kunnen doen. Nog beter vindt het Netwerk om de steun automatisch toe te kennen, zonder tussenstap van het OCMW. “Dat verlaagt de drempel om zelf steun te vragen en betekent minder administratieve rompslomp, zowel voor de hulpvrager als het OCMW”, aldus het Netwerk tegen Armoede.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten