Man die bij bestorming Capitool gefotografeerd werd met voeten op bureau van Nancy Pelosi schuldig bevonden

© EPA-EFE

De Amerikaan die vereeuwigd werd op een foto met zijn voeten omhoog op een tafel in het kantoor van Democratisch leider Nancy Pelosi tijdens de bestorming van het Capitool, is maandag veroordeeld voor verschillende misdrijven.

Bron: BELGA

Na een korte beraadslaging achtten de juryleden de 62-jarige Richard Barnett schuldig aan onder meer obstructie van een officiële procedure, diefstal en het betreden van een officieel gebouw met een gevaarlijk wapen (een wandelstok waarmee je elektrische schokken kan uitdelen). 

Op 6 januari 2021 vielen hij en honderden aanhangers van de voormalige Republikeinse president Donald Trump de zetel van het Congres binnen terwijl de parlementsleden de overwinning van de Democraat Joe Biden in de presidentsverkiezingen bekrachtigden.

Hij werd gefotografeerd in het kantoor van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, met zijn voeten op een tafel. De foto ging viraal en stelde de politie in staat hem snel te arresteren.

Volgens de aanklacht had de aanhanger van de samenzweringsbeweging Qanon een beledigende boodschap voor de Democrate achtergelaten en een enveloppe gestolen die zij had ondertekend.

Zijn straf zal in mei worden uitgesproken. Ondertussen blijft hij onder huisarrest met een elektronische armband.

In de twee jaar van het onderzoek zijn meer dan 950 deelnemers aan de aanslag gearresteerd en bijna 200 veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten