Mexicaanse oud-minister staat in New York terecht voor aannemen smeergeld van El Chapo

Archiefbeeld: Genaro García Luna.© AFP

Het proces tegen de voormalige Mexicaanse minister van Veiligheid Genaro García Luna is maandag van start gegaan in New York. Luna wordt er als voormalig hoofd van het Mexicaanse equivalent van de FBI van beschuldigd steekpenningen van het Sinaloa-kartel van de vroegere drugsbaron Joaquín “El Chapo” Guzmán in ontvangst te hebben genomen. Iets wat hij met klem ontkent.

Bron: BELGA

De openbaar aanklager wreef Luna op de eerste procesdag aan dat hij de drugshandel van het kartel gesteund zou hebben. In ruil voor de betaling van smeergeld zou het Sinaloa-kartel hulp gekregen hebben om tonnen cocaïne de Verenigde Staten binnen te smokkelen. Zo zou Luna onder meer informatie over onderzoeken en over rivaliserende kartels hebben doorgespeeld.

Volgens de verdediging zou Luna zijn job echter te goed hebben gedaan. Daarom zouden criminelen nu wraak willen nemen door zijn cliënt aan de galg te praten. “Hoe kan je beter wraak nemen dan de man te begraven die de oorlog tegen de kartels leidde?”, stelde Cesar de Castro, de advocaat van Luna.

© REUTERS

© REUTERS

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt