VN: “Klimaatverandering werkt mensensmokkel in de hand”

Themabeeld© Kristof Vadino

Natuurrampen veroorzaakt door klimaatverandering spelen steeds vaker mensensmokkelaars in de kaart. Dat melden de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Ook in de aanhoudende oorlog in Oekraïne ziet de VN-organisatie voor drugs en misdaad UNODC een risicofactor voor toegenomen mensenhandel.

jvhBron: BELGA

De gevolgen van klimaatverandering doen het aantal ontheemden in de wereld gestaag toenemen. Criminele bendes slaan daar volgens de VN steeds meer munt uit. “Klimaatverandering vergroot de kwetsbaarheid voor mensenhandel”, aldus het UNODC-rapport, dat is gebaseerd op gegevens uit 141 landen, verzameld tussen 2017 en 2020, en een analyse van 800 rechtszaken.

“Studies op lokaal niveau in verschillende delen van de wereld wijzen op klimaatgebonden rampen als grondoorzaken voor mensenhandel”, aldus de UNODC. Arme boeren- en vissersgemeenschappen lijden er in de wereld het meest onder, volgens de organisatie. Zij vormen dan ook een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaars, zei Fabrizio Sarrica, de hoofdauteur van het rapport, tijdens een persconferentie.

Alleen al in 2021 hebben klimaatgerelateerde rampen intern meer dan 23,7 miljoen mensen ontheemd, terwijl vele anderen hun land helemaal ontvluchtten. Aangezien hele regio’s van de wereld het risico lopen “in toenemende mate onbewoonbaar te worden”, zullen miljoenen mensen worden geconfronteerd met “een hoog risico op uitbuiting langs migratieroutes”, aldus het VN-rapport.

Volgens het rapport werd in Bangladesh en op de Filipijnen toegenomen activiteit van mensensmokkelaars gedetecteerd nadat verwoestende cyclonen en tropische stormen er miljoenen mensen hadden ontheemd. Over het algemeen doen die risico’s zich voor in Afrika en het Midden-Oosten. Toch ontstaat volgens de VN-organisatie ook rond Oekraïne een “gevaarlijke” situatie doordat miljoenen mensen het land zijn ontvlucht en blijven ontvluchten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten