Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje vanwege protest met koran

© EPA-EFE

Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen vanwege het verscheuren van een koran, zondag in Den Haag. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS dinsdag.

Janne EijckmansBron: BELGA

Edwin Wagensveld, voorman van anti-islamorganisatie Pegida, vernielde het heilige boek van de islam bij een protestactie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Hij wilde de koran eigenlijk in brand steken, maar dat mocht niet van de politie.

“Het gaat hier gewoon om de vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat dit moet kunnen in Nederland”, zei Wagensveld, terwijl hij de pagina’s uit een koran scheurde.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken van minister Mevlut Cavusoglu veroordeelt de “lafhartige aanval op ons heilige boek”. Het is volgens de Turken maar weer eens duidelijk gemaakt dat “islamofobie, discriminatie en vreemdelingenhaat geen grenzen kennen in Europa”.

Ankara wil ook dat Nederland stappen neemt tegen Wagensveld, zodat dergelijke acties in de toekomst niet meer voorkomen.

Het voorbije weekend werd tijdens een anti-islamactie voor de Turkse ambassade in de Zweedse hoofdstad Stockholm al een koran verbrand.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten