Procureur-generaal aangeklaagd in onderzoek naar gigantische explosie in Beiroet

© AFP

De rechter die belast is met het onderzoek naar de ontploffing in de haven van Beiroet in 2020 heeft de procureur-generaal en drie andere magistraten aangeklaagd vanwege “doodslag”. Dat heeft een ambtenaar van justitie dinsdag bekendgemaakt. Het Libanese openbaar ministerie verwerpt echter de beslissingen van de rechter, en heeft hem verteld dat hij zijn werk niet kan hervatten.

jvhBron: BELGA

Onderzoeksrechter Tarek Bitar besliste maandag om na een schorsing van meer dan een jaar zijn onderzoek te hervatten naar de explosie waarbij meer dan 200 doden en 6.500 gewonden vielen, ondanks de enorme politieke druk op hem. Hij besloot acht nieuwe mensen aan te klagen, aldus de ambtenaar, die anoniem wil blijven. Onder hen bevinden zich de openbare aanklager bij het Hof van Cassatie, Ghassan Oueidat - een primeur in de geschiedenis van Libanon -, en drie andere rechters, die worden aangeklaagd voor “doodslag, brandstichting en sabotage”.

De enorme explosie op 4 augustus 2020 werd veroorzaakt door de onzorgvuldige opslag van honderden tonnen ammoniumnitraat in een opslagplaats in de haven. Een groot deel van de bevolking wijt de ramp aan corruptie en nalatigheid van de heersende klasse, die er ook door de families van de slachtoffers en ngo’s van beschuldigd wordt het onderzoek getorpedeerd te hebben om aanklachten te voorkomen.

Volgens de ambtenaar van justitie had Oueidat in 2019 toezicht gehouden op een veiligheidsonderzoek naar scheuren in de opslagplaats waar het ammoniumnitraat zonder veiligheidsmaatregelen werd bewaard.

De namen van twee hoge veiligheidsfunctionarissen die rechter Bitar heeft aangeklaagd zijn ook uitgelekt: de algemeen directeur van het directoraat-generaal Veiligheid, Abbas ibrahim, en het hoofd van de Staatsveiligheid, Tony Saliba. In totaal worden dertien mensen vervolgd, onder wie vijf ambtenaren die Bitar eerder al had aangeklaagd, onder wie voormalig premier Hassan Diab en voormalige ministers.

Het Libanese openbare ministerie heeft de beslissingen van de onderzoeksrechter echter verworpen. Hoe het nu verder moet, is nog onduidelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten