Altijd al een werk van Raveel in huis willen halen? Grijp je kans met deze online veiling

58 werken van Raveel worden online geveild naar aanleiding van Raveels tienjarig overlijden.© Raveel-MDM/Sabam

Zulte -

Kunstschilder Roger Raveel gaat 58 keer onder de hamer bij een online kunstveiling. De veilingsite artauction organiseert deze verkoop tien jaar na de sterfdag van de kunstschilder. Het gaat van kleine, goedkopere etsen tot een schilderij. Bieden kan tot maandag 30 januari om 19 uur.

Ruben De Keyzer

Hoewel er nog tijd is voor de deadline, wordt al snel duidelijk wat de meer gegeerde objecten zijn. Voor een tekening die Raveel heeft nagelaten in een gastenboek wordt momenteel 3.150 euro geboden. Uiteraard kan men ook hiervoor nog hoger bieden. Voor de helft van de prijs zijn er ook heel wat etsen in de aanbieding. De ‘hoofdvogel’ is het schilderij Een vrouwelijk mysterie in acryl, geschat op zo’n 25.000 euro.

“Geloofwaardige veiling”

Biograaf van Roger Raveel Carlos Alleene heeft al voorzichtig gegrasduind door de collectie. “Het is een bonafide, geloofwaardige veiling”, zegt Alleene. “Je weet nooit hoe hoog er geboden zal worden, maar men krijgt hier de kans om een werk van Raveel te kopen tegen democratische prijzen. Wat men vooral aanbiedt, is grafisch werk van Raveel. Etsen, litografieën, zeefdrukken en houtsneden. Hoe hoger de oplage, hoe lager de prijs. Dat valt hier te merken. Maar als een litografie of zeefdruk met de hand is bijgewerkt, dan spreekt men van een veel hogere waarde. Dat is hier ook duidelijk.”

“De meeste grafische werken zijn afkomstig uit Genesis, een werk dat Raveel gemaakt heeft met Hugo Claus. Roger maakte litografieën, Hugo Claus schreef er een gedicht bij.”

Gekleurde etsen

Organisator Nathan Freitas Martins Vilar is fier op de collectie. “De werken komen van zo’n zeven verschillende verzamelaars, onder wie ikzelf”, zegt hij. “Er is veel grafisch werk, maar ook uniekere stukken die je niet vaak ziet passeren. Zo hebben we vier gekleurde etsen, telkens de laatste exemplaren in een oplage van vijftig stuks. De eerste 49 etsen zijn geproduceerd in zwart-wit, maar de 50ste ets in deze reeks is telkens bijzonder, want deze werden met de hand ingekleurd door de kunstenaar. De werken zijn gesigneerd en genummerd door Raveel.”

“Het jammere aan Raveel is dat hij nooit echt internationaal is doorgebroken, maar dat betekent dat de prijzen van zijn werken nog niet geplafonneerd zijn”, zegt de beheerder. “Unieke stukken zoals we hier aanbieden, zien we niet vaak passeren. De Vuyst in Lokeren zal binnenkort drie schilderijen veilen, maar vorige keer waren er geen. Ik raad liefhebbers dus zeker aan een kijkje te nemen.”

Deelnemen aan de veiling kan via de website raveel.artauction.online.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten