President Biden vraagt Congres na dodelijke incidenten snel te handelen om toegang tot aanvalsgeweer te beperken

© AP

De Amerikaanse president Joe Biden vraagt dat het Congres “snel” een wetsvoorstel aanneemt dat onder meer de wettelijke leeftijd voor de aankoop van een aanvalsgeweer vastlegt op 21 jaar. Biden doet de oproep na een nieuwe reeks moorden die gepleegd werden met vuurwapens.

gjsBron: BELGA

“De plaag van wapengeweld in Amerika vraagt om krachtigere maatregelen”, zei de president, nadat maandag zeven mensen waren omgekomen bij een schietpartij in Half Moon Bay (Californië), de tweede in evenveel dagen die de Aziatische gemeenschap in de westelijke staat trof. Biden veroordeelde de “nieuwe daad van zinloos geweld”. Hij verwees naar twee wetsvoorstellen die dinsdag werden ingediend door senatoren van zijn partij. Het ene wil de verkoop van “militaire” aanvalsgeweren volledig verbieden, het andere moet de wettelijke leeftijd voor de aankoop van een aanvalsgeweer verhogen van 18 naar 21 jaar.

LEES OOK. Zeven doden bij nieuwe schietpartij in Californië

De Amerikaanse president wil al langer het verbod op aanvalsgeweren in de VS uit 1994-2004 herinvoeren, maar stuit op verzet van de Republikeinse Partij. Die schermt met het grondwettelijke recht om wapens te dragen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten