Zwart kruispunt in Merelbeke wordt aangepakt: zes maanden hinder op drukke steenweg

© fvv

MERELBEKE -

Een zwart kruispunt in Merelbeke gaat op de schop: de rotonde van de Hundelgemsesteenweg aan de Ringvaart wordt vernieuwd. Daarna is ook de rijweg tot in het centrum van Merelbeke aan de beurt. Het doel: veiligere fietspaden, vlottere bussen en minder files. Maar vooraleer het zover is, wordt het wel even lastig.

Bert Staes

Merelbeke mag zich opmaken voor een pittige, maar belangrijke werf. Dit voorjaar wordt de drukke Hundelgemsesteenweg aangepakt: de rotonde aan de Ringvaart wordt een ‘turborotonde’ met afgescheiden fietspaden, voorsorteren voor auto’s en een vlottere passage voor de bussen.

Een exacte startdatum voor de werken is er nog niet, het zal zeker niet voor eind maart zijn. Maar voor de zomer zal de schop wel in de grond gaan op de steenweg, klinkt het bij het Vlaamse agentschap Wegen en Verkeer. Er zal in totaal zo’n zes maanden hinder zijn.

Voor de bewoners, handelaars en bedrijven langs de steenweg start de komende maanden nog een informatieronde. De gedetailleerde planning van de werf moet eerst nog vastgelegd worden met het Merelbeekse gemeentebestuur. Maar de grote lijnen van wat er staat te gebeuren zijn bekend.

Zwarte lijst

De rotonde aan de brug over de Ringvaart wordt helemaal vernieuwd. Enkel de eik op de rotonde blijft staan, daarrond wordt een ‘turborotonde’ aangelegd.

Zo ziet een ‘turborotonde’ eruit: let op de voorsorteerstroken.© Wegen en Verkeer

Dat betekent dat je met de auto al voor je op de rotonde rijdt moet kiezen waar je heen wil: rechtdoor of rechtsaf. Op de rotonde zelf kan je niet meer van rijstrook veranderen. “Simulaties tonen een aanzienlijk verbeterde doorstroming tijdens de ochtend- en avondspits”, zegt Wegen en Verkeer.

Met de auto zal je voor de rotonde al moeten kiezen welke richting je uit wil.© Wegen en Verkeer

Fietsers krijgen op de nieuwe rotonde afgescheiden fietspaden, een serieuze verbetering, maar zullen wel voorrang moeten geven aan de auto’s. De rotonde staat op de zwarte lijst van Vlaanderen, omdat er regelmatig ongevallen gebeuren.

De bussen van De Lijn krijgen ten zuiden van de rotonde ook nieuwe bushaltes, op de rijbaan, niet ernaast. Dat voorkomt dat bussen terug moeten invoegen, nadat ze passagiers hebben opgepikt. Auto’s zullen wel achter de bussen moeten aanschuiven.

Voor voetgangers wordt een middeneiland gemaakt, zodat ze niet in één keer de drukke steenweg over moeten steken.

De bussen zullen na de werken gewoon op de rijbaan stoppen. Dat moet de doorstroming vlotter maken.© Wegen en Verkeer

Als sluitstuk, nadat de rotonde vernieuwd is, wordt ook het wegdek van de Hundelgemsesteenweg vernieuwd. Het gaat om het stuk van onder de E40 tot aan de rotonde met de Zwijnaardsesteenweg, vlak voor het centrum van Merelbeke.

Vooral dat laatste werk zal voor redelijk wat hinder zorgen. In februari start een informatieronde met alle details over de werken en de omleidingen. “We zullen de werken in verschillende fasen uitvoeren om de hinder te beperken”, zegt Wegen en Verkeer.

Na de rotonde, wordt het wegdek van de Hundelgemsesteenweg vernieuwd, tot vlak voor het centrum van Merelbeke.© Wegen en Verkeer

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten