Stef Smet stelt selectie foto’s van afgelopen 15 jaar tentoon en toont natuurfotoreeks over Coulissenpad

Stef Smet bij een van zijn foto’s.© Tommy Maes

Mol, Dessel -

Fotograaf Stef Smet uit Mol houdt tot en met 15 maart een retrospectieve fototentoonstelling in de Alfons Smet Residentie in Dessel. Daarnaast presenteert hij op vrijdag 27 januari een poëtische natuurfotoreeks over het Coulissenpad in Mol-Sluis.

Tommy Maes

Stef Smet (74) uit Mol-Sluis is al sinds 1972 een fervent fotograaf. Zo is hij al 25 jaar actief bij fotoclub Fidifok uit Mol-Millegem. Ook heeft hij zowat altijd zijn fototoestel mee voor het geval hij een uniek fotomoment tegenkomt. “Als ik iets moois zie, wil ik het vereeuwigen op foto”, vertelt hij. “Omdat ik bioloog ben van opleiding, startte ik met natuurfotografie. Dat is nog altijd mijn specialiteit, maar intussen maak ik ook portretten en architectuurbeelden. Zo heb ik bijvoorbeeld in Barcelona foto’s gemaakt van de gebouwen. Met mijn vrouw reis ik ook veel om te fotograferen. Die reizen worden grondig voorbereid zodat we op het juiste moment op de juiste plek zijn.”

Op 15 januari opende in Alfons Smet Residentie in Dessel een retrospectieve fototentoonstelling waar je elke dag tussen 9u en 18u veertig foto’s van Stef Smet kan bewonderen. De tentoonstelling loopt tot en met 15 maart en is gratis toegankelijk. “Het gaat om foto’s die ik de afgelopen vijftien jaar heb gemaakt voor de jaarlijkse fototentoonstelling van Fidifok”, zegt hij.

Deze groene kwakende kikker werd gefotografeerd in de tuin van Stef Smet.© Stef Smet

“Het is een gevarieerde selectie waarbij verscheidene disciplines aan bod komen. Natuurlijk zitten er verschillende natuurfoto’s bij. Sommigen zijn in verre landen getrokken, maar je kan ook in je eigen buurt mooie natuurbeelden maken. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn eigen tuin een foto gemaakt van een groene kikker toen hij aan het kwaken was. Door op het juiste moment af te drukken, kan je zelfs de kwaakblaas zien die de kikker gebruikt om het geluid te versterken. Voor natuurfotografie heb je ontzettend veel geduld nodig. Ooit heb ik in het Spaanse Extremadura zeventien uren zitten wachten om een gier voor de lens te krijgen.”

“Natuurfotografie is ook niet zonder risico”, vertelt Stef Smet. “In Namibië heb ik een zwarte neushoorn gefotografeerd, wat niet voor de hand ligt omdat die soort heel agressief is. Uit veiligheidsoverweging liet mijn vrouw de motor van de auto draaien zodat we snel konden vluchten, moest het dier op ons afstormen. Ik heb ook ooit een cobra achtervolgd om hem mooi in beeld te krijgen. Met de nodige voorzichtigheid, natuurlijk.”

 

De zwarte neushoorn die Stef in Namibië fotografeerde.© Stef Smet

Tijdens de tentoonstelling vind je ook andere stijlen, zoals een zomers tafereel van spelende kinderen die Stef in Hidrodoe in Herentals fotografeerde. “Dat zijn mijn kleinkinderen en het was een mooi moment om op foto te vereeuwigen”, zegt hij. “Maar je kan ook mooie portretten vinden die ik in Vietnam en Cambodja heb gemaakt.”

Vrijdagnamiddag 27 januari om 14u krijgt de tentoonstelling een extra attractie. Dan toont Stef namelijk een poëtische natuurfotoreeks over het Coulissenpad in Mol-Sluis. “Het gaat om een reeks van vierhonderd foto’s, gecombineerd met gedichten uit de Nederlandstalige literatuur over natuur”, vertelt hij. “De plaatselijke afdeling van Natuurpunt toonde de reeks onlangs nog in ’t Kristallijn in Mol, met veel succes.”

Een zomers beeld van spelende kinderen in Hidrodoe. Stef Smet

Na 15 maart plant Stef nog een nieuwe tentoonstelling in de Alfons Smet Residenties. “Het thema van die expo wordt Afrika, waar ik foto’s toon die ik in Namibië en Ivoorkust heb gemaakt. En daarnaast plannen we met Fidifok nog een aantal expo’s, onder andere in Gompel en onze jaarlijkse afspraak in het Miloheem.

De retrospectieve fototentoonstelling van Stef Smet loop nog tot 15 maart en is elke dag van 9u tot 18u gratis toegankelijk in de Alfons Smet Residenties, Lucasstraat 24 in Dessel. De fotoreeks over het Coulissenpad wordt vrijdag 27 januari om 14u vertoond in de polyvalente zaal van Alfons Smet Residenties. Ook hier is de toegang gratis.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt