Van koffiemolen tot oud strijkijzer: bewoners woonzorgcentrum krijgen plek die hen doet terugdenken aan eigen leefruimte

In de leefruimte staan spullen die de bewoners doen terugdenken aan hun eigen leefruimte.© Jeffrey Roos

Oudenburg -

Om de bewoners van het Oudenburgse woonzorgcentrum Riethove thuis te laten voelen, werd een herinneringshoek ingericht. “We proberen het woonzorgcentrum aan te kleden naar smaak en de leefwereld van de bewoners”, zegt schepen Romina Vanhooren (Open VLD).

Jeffrey Roos

De bedoeling is om een prikkelarme ruimte in te richten waar bewoners het gevoel hebben om in hun eigen living te zitten. “Op de afdeling Mattenbies is er zo een ruimte gecreëerd met voorwerpen en meubilair van vroeger”, zegt schepen Vanhooren. “De voorwerpen zijn stukken die de bewoners herkennen van thuis zoals een strijkijzer, spic&span, enzovoort. De voorwerpen worden dan gebruikt om bij bijvoorbeeld dementerende bewoners, gesprekken aan te knopen.”

In de ruimte worden activiteiten georganiseerd in kleine groepjes en ook de tovertafel werd daar geïnstalleerd. Doorheen de dag worden er verschillende deuntjes opgelegd. In dezelfde ruimte vind je ook nog het kantoor van de ergotherapeut, waardoor er steeds begeleiding aanwezig is.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt