Lange, slingerende weg loopt langs school, maar heeft geen fietspaden: “Ten vroegste in 2025 kunnen we starten”

© fvv

DRONGEN -

De Vlaamse regering gaat door met onteigeningen langs de Antoon Catriestraat in Drongen. Maar de buurt zal nog een tijdje geduld moeten hebben vooraleer de gevaarlijke weg veiliger is.

Bert Staes

Het blijft wachten op een oplossing voor de Antoon Catriestraat in Drongen. De lange, slingerende gewestweg tussen Drongen en Luchteren staat al vele jaren gekend als een zwarte punt. De Catriestraat loopt langs een school en een drukke woonwijk, maar heeft geen fietspaden.

Bewoners en Gentse politici proberen de Vlaamse overheid al jaren te overtuigen om in te grijpen. Het probleem is dat de straat te smal is voor veilige fietspaden. Er moet een strook private grond onteigend worden bij zo’n 140 bewoners en dat kost tijd en geld.

Voor een 35-tal percelen is dat al in orde, maar er resten nog 89 onteigeningen. Dat blijkt uit informatie die Stijn De Roo (CD&V) opvroeg in het Vlaams Parlement. Dit jaar is er één miljoen euro beschikbaar. De minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD), zegt dat ten vroegste eind 2023 alle onteigeningen rond zullen zijn.

Daarna moet er nog een vergunning worden aangevraagd, vooraleer de werken kunnen starten, en een aannemer worden gezocht. “Een start van de werken is ten vroegste mogelijk in voorjaar 2025”, zegt minister Peeters. Hoe de werken zullen verlopen, moet nog uitgewerkt worden.

“Ik hoop dat de onteigeningen verder vlot verlopen”, besluit De Roo, “zodat de start van de werken niet nog meer vertraging oploopt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten