Spin-off van imec en UA ontwikkelt tracker om gedrag van kleine dieren te monitoren

© AP

Onderzoekscentrum imec en Universiteit Antwerpen hebben dinsdag een nieuwe spin-off gelanceerd. Het bedrijf Internet of Small Animals, of IoSA, heeft een ultralichte tracker ontwikkeld die het gedrag van kleine wilde dieren, zoals vogels, knaagdieren of padden, kan monitoren. Dat heeft imec bekendgemaakt in een persbericht.

gjsBron: BELGA

De instrumenten om diergedrag effectief te monitoren zijn vandaag de dag nog niet voldoende ontwikkeld. Vooral voor kleinere wilde dieren zijn bestaande trackers groot en zwaar. Om daar aan tegemoet te komen, bedacht IoSA een tracker die maximum 5 procent van het totaalgewicht van een dier bedraagt. Zo kon het al een tracker ontwikkelen van slechts 0,9 gram, die geschikt is om bijvoorbeeld vogels en muizen te volgen. 

“Deze tracker werd al ingezet om het gedrag van gieren te observeren, om de overdracht van ziekten door ratten in Tanzania te besturderen en om de effectiviteit van anticonceptievoer voor duiven na te gaan”, vertelt Lucinda Kirkpatrick, CEO van IoSA. “Dit leverde al zeer interessante informatie op die tot vandaag ontbrak.” 

De trackers verbruiken bovendien bijzonder weinig energie. “We zijn erin geslaagd om het Bluetooth Low Energy (BLE)-protocol te optimaliseren”, zegt Maarten Weyn, medeoprichter van IoSA. “Elke tracker zendt zelf BLE-signalen uit en detecteert de signalen van trackers in de nabijheid. Wanneer twee trackers dicht bij elkaar komen, meten ze elkaars signaalsterkte en schatten ze de onderlinge afstand in. Alleen tijdens die heel korte periode verbruikt de tracker energie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten