“Nachtrust is belangrijk, maar onze clubs zijn dat ook”: Brusselse nachtraad wil Fuse laten erkennen als immaterieel erfgoed

Fuse moest twee weken geleden de deuren sluiten na een geschil met de buurman.© Kristof Vadino

Brussel -

De Brusselse nachtraad wil Fuse en bij uitbreiding andere belangrijke nachtclubs laten erkennen als immaterieel erfgoed. Zo willen ze dat nachtclubs in de toekomst niet moeten sluiten bij enkele klachten. “Op die manier willen we de sector beschermen.”

Amaury Michaux

De Brusselse nachtraad heeft onlangs een reeks maatregelen naar buiten gebracht om het Brusselse nachtleven beter te beschermen. Twee weken geleden kondigde nachtclub Fuse immers aan de deuren te sluiten na een klacht van een buurman over overlast.

De aangekondigde maatregelen wil de Brusselse nachtraad nu met verschillende Brusselse administraties uitwerken. Zo willen ze onder andere dat de bestemming van een stedenbouwkundige vergunning van nachtclubs kan wijzigen van een commerciële activiteit naar een culturele activiteit.

Strenge criteria

Opvallender is dat de Brusselse nachtraad Fuse en bij uitbreiding andere belangrijke nachtclubs wil laten erkennen als immaterieel erfgoed. “We willen dat uiteraard niet voor alle Brusselse nachtclubs doen, maar zullen strenge criteria hanteren”, vertelt Alya Dirix van de Brusselse nachtraad.

“Zo moet de nachtclub bijvoorbeeld grote namen lokken, moet ze wereldwijde erkenning genieten en internationale klanten lokken. Bij Fuse zijn die criteria allemaal aangevinkt en lokt de nachtclub ieder jaar zo’n 40.000 internationale gasten. De nachtclub moet dus een directe impact hebben op de uitstraling van het Brussels Gewest.”

Nachtrust

Naast de symbolische waarde van immaterieel erfgoed wil de Brusselse nachtraad dat met de erkenning conflicten zoals dat tussen Fuse en de buurman in de toekomst vermeden kan worden.

“Via dit kader willen we dat er in de toekomst een snellere en betere oplossing voor beide partijen bedongen kan worden. Via een wettelijk kader kan dan ook vermeden worden dat er binnen enkele maanden nieuwe problemen opduiken. We vinden dat het recht op een goeie nachtrust belangrijk is, maar ook moeten nachtclubs in de toekomst hun activiteiten kunnen blijven organiseren”, vertelt Dirix.

Ontmoeting

Op het kabinet van staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet (Vooruit) bevestigen ze dat er binnenkort een ontmoeting met de Brusselse nachtraad op het programma staat. “Samen gaan we dan de verschillende voorstellen bekijken. Een uitspraak kunnen we nog niet doen, maar wat wel vaststaat is dat het nachtleven een belangrijk onderdeel van Brussel is”, klinkt het.

LEES OOK. Buurman van Fuse reageert voor het eerst na sluiting: “Ze willen doen alsof ik de enige ben die problemen heeft”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten