Vijf koeien overleden op vleesveebedrijf De Cabooter: “Zwerfvuil kan in veevoeder belanden”

Christof De Cabooter (47) en zijn zoon Chesney verloren vijf koeien op enkele maanden tijd, vermoedelijk door zwerfvuil: “Blikjes en glas komen in de verhakselaar terecht.”© Ruben De Keyzer

Olsene -

Zware tegenslag op vleesveebedrijf De Cabooter in Olsene. Op slechts enkele maanden tijd zijn vijf koeien overleden. De Cabooter vermoedt dat de oorzaak ligt bij inwendige letsels, veroorzaakt door zwerfvuil. “Mensen zouden echt hun zwerfvuil moeten meenemen, of opvangen in de PMD-zak. We zijn vijf van onze dertig koeien kwijt.”

Ruben De Keyzer

Vijf koeien, waarvan drie op een maand tijd, zijn overleden op het landbouwbedrijf van Christof De Cabooter (48). Telkens weer ging het om een septische schok. “Dat betekent dat ze zichzelf vergiftigen van binnenuit. Vermoedelijk gaat het om zwerfvuil, versnipperd in onze verhakselaar. Helaas gebeurt dit geregeld op veebedrijven.”

De Cabooter hanteert verschillende methodes om zwerfvuil uit zijn voeder te filteren, maar geen enkel systeem is 100% waterdicht. “Om te beginnen ruimen we zelf zwerfvuil, in en rond het veld. Wanneer het voer door een verhakselaar gaat, passeert het nog maar eens een metaaldetector. Maar glas en aluminium kan je zo niet detecteren. Een bierflesje of een blikje kan zo alsnog in je voer geraken. Komt dat in de magen van een koe terecht, krijg je in sommige gevallen een darmperforatie. En helaas: zodra je bij je koe daar de eerste symptomen van ziet, is het te laat.”

Probleem met maïsvoeder

De Cabooter nam contact op met zijn bedrijfsdierenarts om de sterftes te onderzoeken, die op zijn beurt contact opnam met het FAVV. Zij onderzoeken de zaak.

“Vermoedelijk is het een probleem met ons maïsvoeder”, zegt De Cabooter. “Wanneer zoiets voorvalt, is dit altijd in de winter. Zwerfvuil ruimen in onze maïsvelden is moeilijker, want we zitten met planten van 1,80 meter tot 2 meter hoog. Alles wat lager ligt dan 20 centimer boven de grond, wordt niet door de verhakselaar meegenomen. Maar toch blijft er altijd een kans dat er een of twee blikjes meeglippen. En dan is het om zeep.”

Als het probleem bij het voeder ligt, lopen ook de andere runderen risico. “Als we vermoeden dat onze runderen ‘scherp’ hebben gegeten, dan zijn de oplossingen beperkt”, zegt De Cabooter. “We kunnen het proberen te ontrekken via een gecoate magneet in de lebmaag, de laatste maag van een koe. Maar zoals u weet heeft dat bij aluminium en glas geen zin.”

“En nu zijn we dus op enkele maanden tijd vijftien procent van onze koeien kwijt. Ik wil een oproep doen bij de mensen om alsjeblieft hun zwerfvuil te ruimen”, aldus De Cabooter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten