Opnieuw fileleed op Antwerpse ring: al aanschuiven sinds 5 uur, inmiddels meer dan half uur extra

© Joris Herregods

De werken aan het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring zorgt ook woensdag weer voor verkeersproblemen. Om 5 uur begon zich daar al een file te vormen in de richting van Nederland, de Liefkenshoektunnel werd alvast tolvrij gemaakt.

jvh

Er wordt al dagenlang gewerkt aan het viaduct van Merksem: afgelopen weekend werden de brugvoegen, die aan dringende herstelling toe waren, in de richting van Gent hersteld. Vanaf maandagavond 21 uur zijn de werken in de richting van Nederland gestart. Het verkeer kan er slechts over twee versmalde rijstroken.

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum begon er zich woensdagochtend om vijf uur al een file te vormen, waarna de Liefkenshoektunnel tolvrij werd gemaakt. Om 7 uur stond er vanaf de Kennedytunnel al meer dan een half uur file richting Nederland, al lijken de problemen iets minder groot dan dinsdag. Het fileleed beperkt zich voorlopig in eerste instantie tot de ring zelf, al wordt wel verwacht dat de wachttijden nog zullen oplopen, en dat het ook aanschuiven wordt op de aankomende snelwegen. Vooral de E313 en E34 hadden het dinsdagochtend ook al zwaar te verduren.

De Liefkenshoektunnel op de R2 wordt tolvrij gemaakt richting Nederland, en blijft dat, zodra het nodig is, al stond ook daar dinsdagavond een stevige file. Het Verkeerscentrum wijst erop dat de reistijd langs die omleidingsroute op de drukke momenten nog steeds een pak kleiner is dan langs de R1. Over langere afstand tussen Gent en Hasselt kan je beter voor een omweg langs Brussel kiezen.

Nog werken (en hinder) tot dinsdag

De hinder dreigt opnieuw de hele dag aan te houden, zeker aangezien woensdagmiddag traditioneel al een moeilijke verkeersdag in de Antwerpse regio is. “Daar hadden we ook al wekenlang voor gewaarschuwd, het gaat nu eenmaal om noodzakelijke werken”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Daar moeten op een gemiddelde werkdag in januari dagelijks zo’n 64.000 voertuigen passeren, het is niet verwonderlijk dat twee smalle strookjes die massa voertuigen niet kunnen slikken.”

De avondspits belooft bovendien nog erger te worden dan de ochtendspits, omdat het in die richting dan voornamelijk gaat om verkeer dat de stad probeert te verlaten. “Dan zal het vermoedelijk van hetzelfde laken een broek zijn, of zelfs nog erger”, aldus Bruyninckx. Zeker vrijdag, wanneer de ochtendspits in en rond Antwerpen al in de late voormiddag begint, dreigen lange files.

De werken zouden ten laatste dinsdagochtend 31 januari om 5 uur afgerond moeten zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten