Burgemeester Mathias De Clercq wil geen grondslapers meer in Gentse gevangenis: “Inhumaan”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De burgemeester van Gent, Mathias De Clercq (Open VLD), wil dat er tegen mei een oplossing is voor de tachtig grondslapers in de Gentse gevangenis aan de Nieuwewandeling. Daar verblijven vandaag 510 gedetineerden, hoewel het gebouw voor 283 voorzien is. Een overcapaciteit van 181 procent.

jvhBron: BELGA

De overbevolking is de hoogste van alle gevangenissen, zegt De Clercq, die een ultimatum stelt aan de bevoegde ministers. “De basisrechten van gedetineerden worden continu met de voeten getreden”, vindt de burgemeester. De Clercq bezocht de gevangenis eind vorig jaar nog. De omstandigheden zijn “bijzonder zorgwekkend en inhumaan”, vindt De Clercq, die de situatie heeft aangekaart maar geen verbetering verwacht op korte termijn.

De overbevolking in de Gentse gevangenis is niet nieuw en de theoretische maximumcapaciteit wordt al jaren overschreden. Er zijn bedden bijgeplaatst in de cellen om in 365 slaapplaatsen te voorzien op de mannenafdeling en 62 op de vrouwenafdeling.

Maar tachtig gedetineerden slapen momenteel op de grond in cellen die bedoeld zijn voor één persoon. Drie gedetineerden zijn er vandaag op enkele vierkante meters gehuisvest en delen een toilet. Dat legt druk op het welzijn van de gedetineerden en het personeel. Maar het is ook problematisch en onveilig, vindt De Clercq.

“Het gaat om basis leefomstandigheden, hygiëne en mentaal welzijn die op het spel staan”, legt de burgemeester uit. “Maar ook het normale gevangenisregime is niet meer gegarandeerd. Denk aan vormingsactiviteiten, arbeid, bezoeken en dergelijke meer. Dit zorgt voor toenemende spanningen in de gevangenis. Het is mijn plicht als burgemeester om dit aan te kaarten.”

Tegen 1 maart wil De Clercq het aantal grondslapers gehalveerd zien, tegen 1 mei moet er een oplossing zijn voor de laatste grondslaper. Daarna zal de burgemeester de gevangenis opnieuw bezoeken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten