Nederlandse politie pakt moeder en zus van gezochte crimineel ‘Bolle Jos’ op

© Politie.nl

De Nederlandse politie is in de klopjacht op ’s lands meest gezochte crimineel ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (31) woonhuizen van diens familie in Breda en Rotterdam binnengevallen. Daarbij werden twee verdachten van 68 en 27 jaar oud aangehouden: de moeder en de zus van de man, die worden verdacht van het witwassen van crimineel geld. De politie vermoedt dat ze dure sieraden, tassen, en kleding van ‘Bolle Jos’ hebben aangenomen, terwijl ze wisten dat de luxegoederen werden betaald met misdaadgeld.

De Telegraaf

De familieleden zouden in augustus en december vorig jaar naar Turkije gereisd zijn, de politie vermoedt dat ze daar mogelijk contact hadden met de man. Na hun aanhouding werden ze ‘in verzekering gesteld’ en verhoord. Er werd ook beslag gelegd op telefoons, USB-sticks, computers, en foto’s, die onderzocht zullen worden op aanwijzingen voor de verblijfplaats van Leijdekkers. Voor de doorslaggevende tip die leidt tot zijn aanhouding werd in 2022 een beloning van 75.000 euro uitgeloofd.

De Nederlandse politie vermoedt al langer dat ‘Bolle Jos’ in Turkije verblijft. Zelfs toenmalig minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reisde vorig jaar naar Ankara om met zijn ambtgenoot te overleggen. Eerder deze maand werd bekend dat Grapperhaus streng wordt beveiligd, vanwege mogelijke dreiging uit de hoek van Leijdekkers.

Mocromaffia

Leijdekkers is volgens het Nederlandse gerecht een grote cocaïnehandelaar via de havens van Rotterdam en Antwerpen, die in contact staat met kopstukken van de zogeheten ‘mocromaffia’, onder wie Ridouan Taghi. Hij wordt ook verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel. Uit onderschepte cryptocommunicatie-berichten van Sky-ECC blijkt dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud, die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend.

Leijdekkers geldt ook als verdachte in het onderzoek naar de verdwijning en vermoedelijke dood van Naima Jilal. Uit de onderschepte communicatie blijkt ook dat Leijdekkers een belangrijke rol speelde bij de verdwijning van die vrouw.

© Politie.nl

Aangeboden door onze partners