Vakbonden hebben constructief overleg met minister Verlinden over geweld tegen brandweer: “Ze heeft het begrepen”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).© BELGA

Een delegatie van de vakbonden ACOD en ACV is woensdagmiddag op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ontvangen. Ze hadden er een constructief gesprek over het toekomstige actieplan om geweld tegen brandweerlui aan te pakken.

gjsBron: BELGA

De vakbondsafgevaardigden hebben tijdens het overleg zelf nog enkele bijkomende acties op tafel gelegd na de omzendbrief van minister Verlinden vorige week. Zo willen ze nog meer inzetten op de registratie van incidenten en willen ze graag met een applicatie werken. De anonimiteit van de personen moet verzekerd worden en er is het voorstel om een sociale dienst op te richten voor de brandweer. Tot slot is er gevraagd om de omkadering voor de slachtoffers te verbeteren, zeker wanneer ze na de agressie hun functie niet meer kunnen uitoefenen.

“Het is niet de ‘core business’ van het terrein om tegen geweld in te gaan, maar wel om hulp te verlenen. Daar moet werk van gemaakt worden. Ik denk dat de minister dat wel begrepen heeft”, zegt Ilse Heylen van ACV.

Minister Verlinden zou in de omzendbrief aangegeven hebben dat ze tegen 28 februari informatie zal inwinnen bij de zones. De vakbonden ACOD en ACV hebben een vervolgtraject gevraagd en verwachten in maart een nieuwe uitnodiging om werk te maken van een actieplan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten