Oprichter Stageco, dat podia voor Taylor Swift en U2 maakte, krijgt Sector Lifetime Achievement Award op de MIA’s

The Claw, de indrukkende staging van de ‘360° Tour’ van U2.© rr

Aan de vooravond van de uitreiking van de Music Industry Awards (MIA’s) 2022 is alvast de winnaar van één prijs bekend: de Sector Lifetime Achievement Award. Die gaat naar Hedwig De Meyer (68), de oprichter van het internationaal gerenommeerde podiumbedrijf Stageco. Internationale sterren als Metallica, Beyoncé, Taylor Swift en The Rolling Stones zijn klant.

(eadp)

Met niet meer dan een podium op wat bierbakken, zo is het begonnen midden in de jaren zeventig. Daar legt ingenieursstudent Hedwig De Meyer de kiem voor wat Stageco zou worden. Wanneer hij met Herman Schuermans – toen nog muziekjournalist en zelf organisator van een klein festivalletje in het naburige Herent – uiteindelijk de eerste Rock Werchter in openlucht organiseert in 1978, hebben ze een podium met een dak nodig. Op de verhuurmarkt is er dan niets te vinden, dus tekent De Meyer zelf tekenen. Zijn Steel Tower System blijkt zo gebruiksvriendelijk en veilig dat hij de concurrentie het nakijken geeft.

Hedwig De Meyer begon met een podium op bierbakken, intussen hoort zijn bedrijf Stageco tot de wereldtop.© Jelle Jansegers

In 1986 wordt Stageco officieel een podiumbedrijf, en gaat het breder dan festivals. Het podium van Rock Werchter gaat mee op tournee met Genesis. Maar ook Pink Floyd, Metallica en AC/DC kloppen aan. Dankzij de samenwerking met die laatste tijdens de Razors edge tour wordt het een wereldbedrijf. “Zo’n podium kan iedereen bouwen. Maar alleen wij kunnen het zo ontwerpen dat je het in twee tot drie dagen kunt opbouwen, in één dag kunt afbreken en per schip, trein of vrachtwagen naar waar ook ter wereld kan brengen.”

Van Madonna tot Metallica

Intussen zijn er acht buitenlandse filialen – waaronder twee in de Verenigde Staten –, werken er tweehonderd vaste medewerkers en honderden losse krachten op piekmomenten. En er hebben De Meyer en co. een indrukwekkende klantenbestand uitgebouwd. Met onder meer Taylor Swift, Beyoncé, The Rolling Stones, Madonna, U2, Rammstein, Robbie Williams en Coldplay. Een van de meest in het oog springende huzarenstukjes? The Claw van U2 tijdens hun ‘360° world tour’ van 2009-2011. Bono heeft nog steeds een foto van de testopbouw in huis hangen, met daarop in de achtergrond de kerk van Werchter.

(Lees verder onder de foto’s)

Stageco bedacht het podium waarmee Rammstein op tour ging in 2019 en 2022.© Geert Van de Velde

Ook Robbie Williams vroeg voor zijn ‘The heavy entertainment tour’ in 2017 de hulp van Stageco.© Mondadori Portfolio via Getty Images

Taylor Swift en haar ‘Reputation Tour’ in 2018.© Getty Images for TAS

Metallica wilde eveneens van de diensten van het bedrijf van De Meyer gebruikmaken voor hun WorldWired Tour.© Mondadori via Getty Images

Hedwig De Meyer heeft vorig jaar de fakkel doorgegeven aan Hans Willems, die zelf naam maakte met WICREATIONS, specialist in alles wat beweegt op een podium. De Meyer blijft wel voorzitter en Chief Visionary Officer. Hij ontvangt voor zijn verdienste de Sector Lifetime Achievement Award op de MIA’s. Met de Award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

‘De MIA’s’, Eén, donderdag 26 januari om 20.40 uur

Aangeboden door onze partners

Lees ook