Voetbal 

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. De ene nieuwkomer troeft de andere af, met scherp schieten en het hoge woord voeren

West-Vlaanderen -

In provinciale is het ook plezant. En Tournée Minerale of niet, als er na afloop nog een pintje kan gedronken worden, is het meestal nog plezanter. Geen gebrek aan bier alvast in Ploegsteert, waar de buren van Comines-Warneton afgelopen weekend op bezoek waren en beide teams gesponsord worden door een bierhandelaar. Santé!

Koen Verdruye

1. De Ruiter schiet met scherp

We weten niet wat ze gegeten hadden bij De Ruiter. Of was Pittem B echt zo zwak? Dat De Ruiter leider is in vierde provinciale C is in ieder geval geen toeval, getuige de 10-0 van vorig weekend. De naam Hemeryck zal eeuwig met die match verbonden blijven, want Jarne en Kenneth Hemeryck scoorden elk drie keer.

Varsenare, hier in duel met leider Wevelgem, doet het prima als promovendus in eerste provinciale.© VDB

2. Ene nieuwkomer troeft andere af

De ene nieuwkomer is de andere niet. Neem nu Varsenare en Veurne. Beide zijn nieuw in eerste provinciale. Varsenare doet het buitengewoon en onverwacht prima, Veurne heeft het moeilijk en moet knokken tegen de degradatie. Afgelopen zaterdag werd dat nog eens extra in de verf gezet. Varsenare kende geen genade en blikte Veurne in met liefst 8-0. Opvallend: zeven verschillende spelers van Varsenare kwamen tot scoren. Het extraatje was voor Kiron Beernaert: hij scoorde als enige twee keer.

3. Hoge woord voeren

Over naamgenoten en broers gesproken. WS Lauwe tegen Moen stond in het teken van de broers Nathan en Jimmy Leyder. Tot grote frustratie van Jimmy opende Nathan de score en thuisploeg Lauwe won en pakte de drie punten. Met lood in de schoenen trok Jimmy naar huis, waar hij tot zijn grote ontreddering moest ondervinden dat Nathan de hele avond het hoge woord voerde bij het familiale onderonsje. Volgend seizoen zal dat niet meer gebeuren, want dan spelen beide broers samen voor Zwevegem.

Wat een Leyder lijden kan. Jimmy Leyder ging met Moen onderuit tegen het WS Lauwe van zijn broer Nathan, heeft dat de rest van de dag waarschijnlijk thuis mogen horen en dan ook nog eens dat flauwe woordgrapje van ons bij het begin van dit bijschrift.© VDB

4. Plezant? Ja hoor, maar soms ook niet

Ook gelezen over het debat van de tweedeprovincialers in Zonnebeke? Is het dan toch niet zo plezant in provinciale? Kunnen we niet beter ophouden met deze wekelijkse rubriek? Veel vragen, maar één antwoord: nee hoor. De boog kan niet altijd gespannen staan, maar ook een kritische noot mag af en toe. Over de dure energieprijzen of het gebrek aan jeugdtrainers, de gekke aanvangsuren in 1A en de geringe betrokkenheid van spelers en leden. In vierde provinciale dreigen ze er bij Zarren zelfs de brui aan te geven. Dan toch niet zo plezant? Soms niet, maar laat ons het hier plezant houden. Zoals in Blankenberge, bijvoorbeeld...

5. 90 minuten genieten voor Neto

Renato Neto mocht debuteren voor Blankenberge en kreeg er maar niet genoeg van. Hij won met 4-0, scoorde ei zo na en was goed voor een assist. Hij vond het zo plezant dat hij na een lange onderbreking zelfs 90 minuten op het veld bleef staan. Aan zee hebben ze allemaal plots weer de mond vol van de titel. Op bezoek bij coleider Wevelgem speelt Blankenberge zijn laatste troefkaart uit.

6. Janevski boven

Vorige week hadden we de Batailles boven, nu was het de beurt aan de Janevski’s. Vader Cedo verloste als trainer van AEL Limassol Sébastien Dewaest, ooit kampioen met Racing Genk, uit zijn lijden en haalde hem naar Cyprus. Hij volgde daarmee het goede voorbeeld van zijn zoon Aleksander die een productieve dag had en zijn ploeg Westkapelle met drie goals mee naar de 9-2-zege loodste tegen Lissewege B.

Cedomir Janevski.© BELGA

7. De beste schutter van West-Vlaanderen

Geen gebrek aan hattricks afgelopen weekend. Onze laureaat van de week had Kinzy Taelman van de B-ploeg van KM Torhout kunnen zijn, want hij scoorde liefst vier keer. Maar ook hij werd geklopt, want iemand deed nog beter. Thijs Rabaut scoorde liefst zes keer en had daarmee een groot aandeel in de 9-2-zege van Westkapelle tegen Lissewege B. Wie lukte de hattricks? Het tromgeroffel is deze week voor lan Vens (KFC Lendelede Sport), Siemen Vansteenkiste ( KFC Lendelede Sport), Yentl Deloose (RC Harelbeke B), Seppe Driesse ( VV Koekelare ), Thibault Lelief ( E. Jonkershove ), Kwienten Deduytsche ( KSK Steenbrugge), Aleksander Janevski (Westkapelle), Jarne Hemeryck en Kenneth Hemeryck (beiden De Ruiter), Thibo Louchaert ( RW Hollebeke) en Rinus Baes ( KFC Poperinge).

Matthias Cottenier.© VDB

Matthias Cottenier blijft intussen onze West-Vlaamse topschuttersstand aanvoeren met twee rozen voorsprong op eerste achtervolger Jordy Timperman. Thijs Rabaut klimt na zijn zesklapper tegen Lissewege B naar de derde plek.

28 goals: Matthias Cottenier (FC Kuurne)

26 goals: Jordy Timperman (WS Zarren)

23 goals: Thijs Rabaut (VV Westkapelle)

22 goals: Maxime Vander Biest (KVKO)

21 goals: Tymothy Carette (KM Torhout B), Michaël Vandemaele (WS Houthulst)

20 goals: Pieter Verschaeve (FC Kuurne), Lowie Smet (Bl.Otegem)

18 goals: Tiebe De Smedt (KSK Wenduine), Thibault Lefief (E.Jonkershove), Jens Boey (De Haan)

17 goals: Nordin Behaegel (Exc. Zedelgem), Kevin Serruys (Brielen Sport), Branco Redant (KFC Aarsele), Thor Laleman (VV Koekelare), Bjarne Vanderstraeten (SV Moorsele A)

16 goals: Noa Groenemans (De Haan), Kenneth Hemeryck (KSV De Ruiter), Dylan Vens (Lendelede Sport), Dieter Wittesaele (KSV Bredene)

15 goals: Michaël Vandemaele (WS Houthulst), Victor Christiaens (R.Waregem), Jordy Kesteloot (Sparta Heestert B), Gianni Longueville (SC Blankenberge), Apty Shabouev (FC Kuurne), Kenzo Vandeputte (Hulste Sportief), Gilles Vandenberghe (VC Wingene), Neal Moss (SV Bredene), Dieter Meulenyzer (SV Wevelgem City)

8. Om deze week naar uit te kijken

Dat is weer heel wat en we gaan ook alweer het laatste weekend van januari in en dus staat februari voor de deur. En zegt een oude voetbalwijsheid niet dat de competitie in de laatste wintermaand in een definitieve plooi wordt gelegd?

Wat staat vast? Steeds meer provincialers beginnen zich zorgen te maken over de situatie van de West-Vlaamse clubs onderin in derde afdeling en dat is dus even niet zo plezant. We staan dan ook liever niet in de schoenen van Veurne dat met 8-0 werd ingeblikt door Varsenare en nu Boezinge en Wevelgem voor de kiezen krijgt.

In tweede provinciale A is er de zespuntenmatch tussen Beselare en Geluwe. In de andere reeks ontvangen de Batailles – en dan hebben we het over vader-trainer Kurt en zoon-speler Niels – met Bredene hun ex-club KSK Zwevezele.

Voor VVC Beernem is en blijft het derbytijd met vorig weekend nog de B-ploeg op Sint-Joris en nu de A-ploeg die naar Oedelem trekt.

Eendracht Brugge hielp vorige week buurman Daring een handje door 1-1 gelijk te spelen tegen leider WS Oudenburg. Nu spelen de Brugse buren tegen elkaar.

Een foutje, een opmerking of vooral iets gezien wat een leuk item kan zijn in de volgende aflevering? Stuur een mailtje naar sportwest@nieuwsblad.be.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten