Minister Verlinden wil brandweerlui en ambulanciers ook uitrusten met bodycams na incidenten met geweld

Ook de politie gebruikt op meerdere plaatsen in ons land al bodycams.© Boumediene Belbachir

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden laat woensdag na een overleg met de vakbonden ACOD en ACV in een persbericht weten dat ze de bezorgdheid deelt over het toenemende geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers. Om dit tegen te gaan wil ze de hulpverleners in de toekomst ook uitrusten met bodycams.

gjsBron: BELGA

Het gesprek tussen de minister en de vakbonden verliep constructief, luidt het. In de komende maanden worden de gesprekken voortgezet om de gedeelde aanpak te evalueren, en de acties waar nodig bij te sturen. De minister van Binnenlandse Zaken wil naar eigen zeggen een duidelijk signaal geven: “Aan onze brandweerlieden en ambulanciers wordt niet geraakt”, stelt ze.

Om ervoor te zorgen dat de hulpverleners geen slachtoffer van geweld worden bij de uitoefening van hun werk, terwijl ze hulp bieden, wil Verlinden snel verdere stappen zetten. De wijziging van het strafwetboek grijpt ze aan om de straffen voor geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers te verstrengen, door ze gelijk te trekken met de straffen voor geweld tegen politiemensen. Het ontwerp hiervan is al goedgekeurd door de ministerraad.

Bodycams

Een nieuwe maatregel is het gebruik van bodycams door hulpverleners. Minister Verlinden heeft een wetsontwerp opgesteld dat het gebruik van bodycams door brandweerlieden en ambulanciers mogelijk maakt. De beelden kunnen dienen om daders op te sporen en te gebruiken als bewijsstuk.

“Daden van geweld moeten krachtig worden bestreden, en een verdere escalatie moet worden vermeden”, aldus minister Verlinden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten