Procureur-generaal vervolgt magistraat die dodelijke ontploffing in haven Beiroet onderzoekt

© AFP

De Libanese procureur-generaal Ghassan Oueidat gaat de magistraat vervolgen die de dodelijke ontploffing in de haven van Beiroet onderzoekt. Dat melden gerechtelijke bronnen aan AFP. Die laatste, rechter Tarek Bitar, maakte maandag bekend dat hij de procureur-generaal en drie andere magistraten aanklaagt vanwege doodslag, brandstichting en sabotage.

gjsBron: BELGA

Het Libanese openbaar ministerie gaf dinsdag al aan dat het de beslissingen van Bitar verwerpt, en hij mag zijn werk niet hervatten. Woensdag besliste het parket ook de vrijlating te bevelen van alle 17 personen die zonder veroordeling worden vastgehouden in het onderzoek naar de ramp. Het gaat onder meer om een Amerikaan en directeurs van de douane en de haven.

De procureur-generaal vervolgt rechter Bitar nu voor “rebellie tegen de rechtbank” en verbiedt hem het Libanese grondgebied te verlaten. Hij zal donderdagochtend ook voor de rechtbank moeten verschijnen.

Bitar besliste maandag om na een schorsing van meer dan een jaar zijn onderzoek te hervatten naar de explosie waarbij meer dan 200 doden en 6.500 gewonden vielen, ondanks de enorme politieke druk op hem.

De enorme explosie op 4 augustus 2020 werd veroorzaakt door de onzorgvuldige opslag van honderden tonnen ammoniumnitraat in een opslagplaats in de haven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten