Motie van wantrouwen ingediend tegen Griekse regering: “Zes maanden liegt Mitsotakis al”

© AP

De Griekse oud-premier Alexis Tsipras, vandaag oppositieleider, heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de conservatieve regering van Kyriakos Mitsotakis. Die ligt al maanden onder vuur omdat ze een rol gespeeld zou hebben in een schandaal waarbij oppositiepolitici, ministers, hooggeplaatste militairen en journalisten werden afgeluisterd. “Zes maanden liegt Mitsotakis al: hij wist zogezegd van niets”, zei Tsipras.

gjsBron: BELGA

De motie wordt vrijdag gestemd, en waarnemers vermoeden dat Mitsotakis ze zal overleven. Zijn partij beschikt met 156 zetels over een krappe meerderheid in het 300 zetels tellende parlement. 

Mitsotakis heeft zijn tegenstrever er, voor het indienen van de motie, al van beschuldigd “politieke vuilspuiterij” op gang te willen brengen, en dat op enkele maanden van de verkiezingen. De Grieken trekken midden juli naar de stembus.

Mitsotakis is de voorbije maanden blijven volhouden dat hij niets wist van het afluisterschandaal dat zich zou hebben afgespeeld tussen 2020 en 2022. Naar aanleiding van de onthullingen stapten het hoofd van de Griekse inlichtingendienst en de topman van de rijkskanselarij al op. Die laatste, Grigoris Dimitriadis, is een neef van Mitsotakis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten