Iran kondigt nieuwe sancties tegen EU en Groot-Brittannië aan

© AFP

Iran heeft woensdag nieuwe sancties tegen 25 individuen en entiteiten van de Europese Unie en negen van Groot-Brittannië aangekondigd als reactie op de sancties die de EU en Londen maandag oplegden.

gjsBron: BELGA

Teheran verwijt deze mensen en entiteiten dat ze “het terrorisme en terreurgroepen ondersteunen (...) geweld tegen het Iraanse volk aanmoedigen” of “valse informatie over Iran verspreiden”, legde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU voegden maandag 37 mensen of entiteiten toe aan hun lijst van sancties wegens mensenrechtenschendingen. De Britten vulden hun lijst met vijf mensen en twee entiteiten aan. 

Op de nieuwe Iraanse lijst staan acht Fransen, onder wie de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, filosoof Bernard-Henri Levy en Gilbert Mitterrand, de zoon van voormalig president François Mitterrand. Ook drie kadermedewerkers van Charlie Hebdo, het blad dat al op de sanctielijst stond, worden geviseerd. Het weekblad lokte in januari de woede van Teheran uit met karikaturen van de Iraanse leider Ali Khamenei.

De lijst omvat voorts de namen van zes Europarlementsleden, twee vroegere leden van het Europees Parlement en de extreemrechtse Rasmus Paludan, die zaterdag in Zweden een koran in brand stak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten