RECENSIE. ‘De meestervervalser’ van Annemarie Jongbloed: Onvervalst veelzijdig ***

De meestervervalser is een pakkend, veelzijdig, spannend én vlot leesbaar verhaal.

Bij Bilal hebben ze het niet breed. Soms blijft hij thuis van school omdat zijn schoenen kapot zijn en er geen geld is voor nieuwe. Bij vriendjes gaan spelen kan hij niet want hij moet elke dag op zijn zusje passen. Op een dag ontmoet hij Sterre.

Johanna Cassiers

Haar moeder werkt in een museum en ze vraagt Bilal of hij mee wil doen aan een tekenwedstrijd. Dat wil hij heel graag, want hij is dol op tekenen en schilderen. Hij kan ook heel goed kunstwerken namaken. En dat brengt Gekke Gerrit, de criminele baas van Bilals moeder, op ideeën.

Bilal draagt heel wat zorgen met zich mee. Hij is bang om dakloos te worden, of bij mama weg te moeten. Hij denkt veel aan zijn vader, maar kan met mama niet over hem praten. Hem tekenen kan wel, en dat doet Bilal vaak: nu eens als dokter, dan weer als indiaan. Een mooie manier om Bilals gemis in beeld te brengen, al had dit wat ons betreft nog wat meer uit de verf mogen komen.

Ook de illustraties hadden wat talrijker mogen zijn, zeker gezien beeldende kunst een belangrijke rol speelt in het verhaal. Maar al bij al is De meestervervalser een pakkend, veelzijdig, spannend én vlot leesbaar verhaal over een jongen die zich in moeilijke omstandigheden overeind weet te houden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook