Twee doden en meerdere gewonden bij mesaanval op trein in noorden van Duitsland, verdachte opgepakt

Bij een mesaanval op een trein in het noorden van Duitsland zijn woensdag twee mensen om het leven gekomen. Er raakten ook zeven mensen gewond, waarvan drie zwaar. Een man viel hen om 15 uur aan op een trein die van Kiel naar Hamburg reed. Volgens Duitse media zat de man tot een week geleden nog in voorhechtenis.

gjs, sggBron: BELGA, BILD, Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel, NDR, Welt, Focus

Er zou woensdagnamiddag paniek ontstaan zijn op de regionale trein, toen drie meisjes een wagon binnenstormden en meedeelden dat er zich een man met een mes aan boord bevond. De politie kreeg verschillende noodoproepen binnen - de eerste om 14.58 uur - en de trein hield onverwacht halt in het station van het dorpje Brokstedt. Vermoedelijk hebben passagiers of personeelsleden aan de noodrem getrokken. In de trein bevonden zich zo’n 70 passagiers, waarvan velen in paniek wegvluchtte toen de trein tot stilstand kwam.

Op de trein stak de man meerdere mensen neer. Twee personen kwamen om het leven, drie zijn zwaargewond, vier lichtgewond. Over de identiteit van de slachtoffers is voorlopig nog niets bekend. Volgens ooggetuigen was er begrijpelijkerwijs enorme paniek op de trein.

Staatloze Palestijn

De politie kon de vermoedelijke dader oppakken in het station van Brokstedt. Over de identiteit van de man bestaat nog onduidelijkheid. De minister van de deelstaat Schleswig-Holstein, Sabine Sütterlin-Waack, bevestigde later op de dag dat het om een staatloze Palestijnse man van 33 jaar gaat.

De Duitse zender Welt schrijftdat de man in kwestie vermoedelijk Ibrahim A. is en dat hij in 2014 naar Duitsland kwam. De man zou al meermaals in aanraking gekomen zijn met de politie omwille van seksuele en gewelddadige misdrijven. Hij zou tot een week geleden nog in voorlopige hechtenis gezeten hebben. Die informatie werd nog niet bevestigd door de politie of de overheid. De man zou volgens Welt wel niet omgeschreven worden als gevaarlijk. Zijn motief is nog onduidelijk. Vermoedelijk is er sprake van mentale problemen.

“Geschokt en ontzet”

Het treinstation van Brokstedt is tot nader order gesloten. Politie en ambulances zijn massaal ter plaatse en hebben een veiligheidszone afgebakend. Heel wat treinritten in de deelstaat werden al geschrapt.

“Ons diepste medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. Wij wensen de gewonden een spoedig en volledig herstel”, deelde de spoorwegmaatschappij mee.

Sabine Sütterlin-Waack, minister van de deelstaat Schleswig-Hölstein, zei tegen NDR: “Het is verschrikkelijk, we zijn allemaal geschokt en ontzet dat zoiets is gebeurd.”

© AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten