Feestzaal waar iedereen al eens naar jubilee of trouw ging, bestaat 70 jaar: “Het plezier veegt het zweet op ons voorhoofd weg”

Tom en Sofie Mestach© fvv

Beervelde -

Feest langs de Beerveldse Baan. Tom en Sofie Mestach en hun team vieren een jaar lang twee verjaardagen. Feestzaal Breughel die grootmoeder Esther oprichtte bestaat 70 jaar. Kleinzoon Tom opende 10 jaar gelezen L’Autre Côté, een restaurant aan de overkant van de straat. “Iedereen in Lochristi is wel eens naar een jubilee of trouwfeest geweest bij ons.”

Jan Claeys en Rudy Tollenaere

Marcella De Clerq en Etienne Gilles. Marie-Jeanne Blancquaert (76) weet het nog goed. Dat was het eerste koppel dat trouwde in de Breughel. “Het was in 1958. De zaak bestond toen al vijf jaar als café. Als klein meisje mocht ik de bloemen die de trouwers kregen wegzetten.” De vrouw zou de zaak later overnemen van haar mama Esther. Het eetcafé bij de feestzaal kreeg recent haar naam. Intussen zijn zoon/kleinzoon Tom en zijn vrouw Sofie aan zet. In Breughel en in L’Autre Côte.

“De dubbele verjaardag konden we niet zomaar laten passeren”, zegt Tom zeventig jaar nadat zijn grootmoeder de eerste pint tapte aan Beervelde Station. Tien jaar geleden deed hij hetzelfde aan de overkant. “We willen een jaar lang feestvieren. We organiseren maandelijks verschillende activiteiten: van een dagschotelmarathon tot verjaardagsfeesten in de beide zaken. 2023 wordt een jaar met een strikje rond. Twee strikjes eigenlijk (lacht).”

Hemel klaart open

Een feestjaar dat deugd zal doen na een lastige periode voor de horeca. “Corona wierp twee jaar lang een schaduw over onze sector”, zegt Tom. “En daarna kwam de energiecrisis. Maar we zijn getraind intussen. Ook die gaan we overleven In 2023 klaart de hemel open. Of toch: laat dat voor ons allemaal het belangrijkste voornemen zijn.” (lees verder onder foto)

© fvv

Breughel is in 70 jaar een begrip geworden in Beervelde. “Ik vind dat we best fier mogen zijn. Vooral omdat we er al die tijd de traditie in ere houden. De bierpotten hangen er nog steeds aan het plafond. En het woord ‘repasse’ bestaat hier nog.” Voor wie jonger is dan 40: bij een repasse komt de ober nog eens langs om extra te serveren voor wie nog wat lust. “En tegelijk zijn we niet blijven stilstaan. We zijn geëvolueerd naar een moderne feestzaal met alle technische mogelijkheden en een fris eetcafé dat knipoogt naar de tijd van toen.”

Zweet

Het restaurant aan de overkant is helemaal anders. “Tien jaar geleden begonnen mijn vrouw Sofie en ik aan ons eigen verhaal. Een plek waar we zelf graag wilden zijn. De klassieke keuken, maar net iets meer. Met een goed glas wijn of een lekker glas bier. En in goeie compagnie.” De dagen zijn vaak te kort voor het ondernemende koppel. “De combinatie van de twee zaken én ons gezin met onze dochters Helena (15) en Rosalie (13) is vaak zwaar. Maar het plezier veegt het zweet op ons voorhoofd weg. En dat plezier krijgen we van ons team. We zijn geen duiventil. Onze mensen blijven lang bij ons.”

Breughel en L’Autre Côté beginnen het jaar met eens stunt. Deze week wordt een ‘Feestmagazine’ verspreid in meer dan 10.000 brievenbussen in Beervelde, Lochristi en Zaffelare. “Een samenwerking met het maandelijkse 9080-magzine”, zegt Tom. “Het is niet zomaar een reclamefolder. De mensen zullen onze zaken écht beter leren kennen. Er zijn interviews, recepten va onze chefs, wijntips van onze leveranciers en zelfs een kruiswoordraadsel.”

INFO:www.feestzaalbreughel.be

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt