Zesde verdachte opgepakt in onderzoek naar ontvoeringspoging Van Quickenborne, parket vraagt uitlevering

© loh, blg

KORTRIJK -

In Nederland is een zesde verdachte opgepakt voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de vermeende ontvoeringspoging tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Vier verdachten zitten al vier maanden in een Belgische cel, een vijfde wordt morgen uitgeleverd.

Jonathan Folens

Vrijdagochtend 23 september ontdekte een buurvrouw van Van Quickenborne een verdachte auto op haar oprit die de garage blokkeerde. In de wagen, met Nederlandse nummerplaten, bleken achteraf zware wapens, spanbandjes en jerrycans benzine te zitten. Daags voordien was de minister al door het federaal parket gewaarschuwd dat er mogelijk een plan om hem te ontvoeren op til was en een extra politiepatrouille had diezelfde avond nog vier Nederlanders gecontroleerd nabij de wijk waar de minister woont. De politie vond echter geen bezwarend materiaal bij de mannen. De auto met wapens die een van hen waarschijnlijk net had achtergelaten, werd pas later ontdekt.

Leonard D.S. (29), Abdellatif M. (49), Farzad Y. (20) en Mohammed Y. (21) werden kort nadien opgepakt in Nederland en uitgeleverd. Allen houden vol dat ze niets te maken hebben met een ontvoeringspoging. Intussen loopt het onderzoek naar de zaak wel verder en kon de politie een vijfde en nu ook een zesde verdachte identificeren. Welke rol hen toebedeeld wordt, is nog niet duidelijk. Morgen wordt de vijfde verdachte overgebracht naar België.

Op 5 januari werd de zesde man opgepakt, maar over zijn uitlevering wordt pas in februari beslist, dat bevestigt het federaal parket.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten