Nachtclub Fuse mag weer open, maar vreest nieuwe voorwaarden: “Bang dat we weer zullen moeten sluiten”

© Kristof Vadino

Discotheek Fuse kan binnenkort weer open als nachtclub. Leefmilieu Brussel heeft de beperkingen rond geluid en sluitingsuur laten varen, al komen daar wel enkele voorwaarden voor in de plaats. Zo moet de club binnen de twee jaar verhuizen of de akoestische problemen oplossen. Bij Fuse klinkt het dat de angst groot is dat de club opnieuw zal moeten sluiten.

gjsBron: BELGA

Een tweetal weken geleden liet Fuse via haar sociale media onverwacht weten dat het een technische sluiting doorvoerde. Na een klacht van een buur had Leefmilieu Brussel beslist dat het enkel tot 2 uur ‘s nachts mocht open blijven en de geluidsnorm van 95 decibel niet mocht overschrijden. Die beslissing wordt nu aangepast, doordat Fuse nieuwe elementen naar voren heeft gebracht. Zo is mogelijk een verhuis in de maak.

“Nadat Fuse had voorgesteld om binnen twee jaar te verhuizen, herziet Leefmilieu Brussel de voorwaarden die aan de Brusselse nachtclub zijn opgelegd”, meldt Leefmilieu Brussel.

LEES OOK. Fuse moet sluiten: “Met onze buurman zijn we verschillende keren bijna tot een akkoord gekomen. Telkens trok hij zich op het laatste moment terug”

Concreet krijgt Fuse nu in de komende twee jaar de kans om isolerende werken uit te voeren en de overlast te beperken, anders moet het verhuizen. De nieuwe voorwaarden van Leefmilieu Brussel laten hogere geluidsnormen toe op bepaalde tijdstippen. Zo mag er enkel luide muziek gespeeld worden op de gelijkvloers en de eerste verdieping. De vergunning laat geen lawaai toe op de tweede verdieping. Fuse mag bovendien slechts twee dagen per week, met een maximum van 90 evenementen per jaar open en dat van 23 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends.

Met de nieuwe beslissing hoopt Leefmilieu Brussel een goed evenwicht te vinden tussen het economische en culturele karakter van Fuse en het welzijn van de omwonenden. “Het doel was niet om de inrichting te sluiten, maar om het geluidsniveau voor de omwonenden te verminderen”, stelt Leefmilieu Brussel nogmaals. Bij Fuse was eerder wel al te horen dat nieuwe akoestische werkzaamheden onhaalbaar en onbetaalbaar zijn.

Fuse bang

Op haar sociale media heeft de club woensdag laten weten dat ze zal heropenen aan de nieuwe voorwaarden, al vindt ze die nog steeds te streng. “We zijn bang dat we weer zullen moeten sluiten”, klinkt het. “De muziekniveaus tijdens de eerste en laatste uren moeten nu zelfs lager zijn dan de 95 decibel van hun initiële beslissing met als gevolg dat we enkel geluid mogen maken op een acceptabele manier tijdens enkele uren in het midden van de nacht. We proberen te werken aan deze voorwaarden, maar we vrezen dat we opnieuw zullen moeten sluiten, want het is niet werkbaar. Het is ook niet langer toegelaten om speciale weekends met drie nachten te houden, of langer dan 7 uur ‘s ochtends open te blijven. Dit waren nochtans aantrekkelijke elementen voor toeristen om naar Brussel te komen”, luidt het.

Hoewel de langst lopende nachtclub van Brussel momenteel gered is, voelen ze nog veel onzekerheid door de situatie. Er is namelijk de voorwaarde dat Fuse binnen de twee jaar moet verhuizen van de huidige locatie. Fuse pleit daarom voor een gezonder klimaat voor nachtclubs om in te werken.

“Heropening is wake-up call”

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) laten in een gezamenlijk statement weten dat ze blij zijn dat Fuse kan heropenen. Toch zijn ze ook waakzaam, omdat het Brusselse nachtleven voor enkele uitdagingen staat en er nood is aan een langetermijnbeleid.

“De heropening van de Fuse is voor ons geen overwinning, maar een wake-up call”, zijn Close en Smet duidelijk. “Het is goed dat Fuse op korte termijn opnieuw kan openen, maar er moet voor Fuse en voor het Brussels nachtleven in ruime zin een langetermijnbeleid komen”, stellen ze.

Een aanpassing van de regelgeving is volgens de socialistische politici aan de orde, zodat culturele plaatsen als Fuse beschermd worden. Om te zorgen dat het nachtleven blijft bestaan, moet er volgens hen op alle niveaus actief naar geschikte locaties gezocht worden. Ze willen elektronische muziek en de jeugd behouden als onderdeel van het DNA van de hoofdstad.

“Het bruisend Brussels nachtleven is een essentieel onderdeel van ons bruisend stadsleven. De korte sluiting van Fuse toont aan dat het belang dat onze ‘night scene’ heeft voor veel Brusselaars, voor ons imago en voor ons toerisme, nog te weinig verankerd is in ons beleid. Het algemeen belang moet hand in hand kunnen gaan met een aangename en veilige leefomgeving”, besluiten Close en Smet.

Maron stuurt aan op verhuis

De Brusselse minister van Omgeving Alain Maron (Ecolo) is tevreden dat Fuse opnieuw twee dagen per week open kan. Maar nu moet een taskforce zich buigen over de verhuis van de technotempel naar het centrum van Brussel, laat hij woensdagavond weten. “Ik ben blij dat de dialoog met alle betrokken partijen ertoe heeft geleid dat het feest kan herbeginnen”, zegt Maron woensdagavond via zijn woordvoerder. “We werken nu aan meer structurele oplossingen.”

Die ziet Maron in een verhuis van de Fuse, die zich nu in de Brusselse Marollen-wijk bevindt, naar het centrum van de stad, en dat binnen twee jaar. Een taskforce moet zoeken naar een plek waar de nachtclub “optimaal kan functioneren en de overlast beperkt blijft”.

De minister geeft nog aan dat de klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast gingen, en dat er een reëel probleem is met de levenskwaliteit en de gezondheid van de bewoners van de hoofdstad.

Aangeboden door onze partners