Razzies trekken nominatie van 11-jarige voor ‘slechtste actrice van het jaar’ in: “We maken allemaal fouten, we willen ons verontschuldigen”

Ryan Kiera Armstrong in Firestarter.© ISOPIX

De organisatie achter de Razzies, de awards voor de slechtste filmprestaties van het afgelopen jaar, heeft zich publiekelijk geëxcuseerd bij één van de actrices die ze genomineerd hadden voor slechtste actrice van het jaar. Het ging om de 11-jarige Ryan Kiera Armstrong in de film Firestarter. Die nominatie was volgens de Razzies ongepast.

“Soms doe je dingen zonder na te denken en dan wordt je daar op aangesproken”, schrijft John Wilson, co-oprichter van de Razzies in een mededeling. De Razzies zijn een soort tegenhanger van de Oscars en reiken elk jaar prijzen uit voor de slechtste acteerprestaties. De Razzies worden ook traditioneel uitgereikt op de dag voor de Oscars. Dit jaar gingen de film Blonde en acteur Tom Hanks met de meeste nominaties lopen voor zo’n Razzie Award.

LEES OOK. ‘Blonde’ haalt meeste nominaties binnen voor slechtste filmprestaties van het jaar, Tom Hanks ook drie keer genomineerd

Maar in de categorie ‘slechtste actrice van het jaar’ stond ook de 11-jarige Ryan Kiera Armstrong op het lijstje voor haar rol in de film Firestarter. Daar heeft de organisatie nu spijt van. “De recente terechte kritiek op de keuze van de 11-jarige Armstrong als genomineerde voor een van onze awards heeft ons erop gewezen hoe ongevoelig we in dit geval zijn geweest. Als gevolg daarvan hebben we Armstrongs naam verwijderd op het definitieve stembiljet waarmee onze leden volgende maand hun stem zullen uitbrengen.”

Daaraan voegde hij toe: “Wij vinden ook dat mevrouw Armstrong publieke excuses verschuldigd zijn en we betreuren dat zij gekwetst is door onze keuzes. We hebben hieruit geleerd. En we willen nu dan ook aankondigen dat we vanaf nu de regel aannemen dat artiesten of filmmakers onder de 18 jaar niet meer in aanmerking komen voor onze prijzen.”

De organisatie sloot hun statement af met: “Het is nooit onze bedoeling geweest om iemands carrière te begraven. Daarom is onze Verlossersprijs in het leven geroepen. We maken allemaal fouten, ook wij. Aangezien ons motto ‘Own Your Bad’ is, beseffen we dat we dat zelf ook moeten waarmaken.”

(sgg)

Aangeboden door onze partners