Hoeveel kan je besparen op energierekening door een nieuw toestel te kopen? Wij rekenen het voor je uit

© ss

Het Nieuwsblad lanceert een tool die je toelaat de exacte besparing te berekenen die de aankoop van een nieuw huishoudtoestel ­oplevert. Een zuiniger koelkast, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je per jaar tot wel 47 euro ­minder aan stroom ­uitgeeft. “En dat is nog conservatief berekend.”

Jeroen Deblaere

Sinds de start van de energiecrisis kloppen experten op dezelfde nagel: vervang energieverslindende toestellen en je zult een pak besparen. Tot vandaag bleef dat vaag. Hoeveel je precies zou besparen, wist je niet. Daarom lanceert het Nieuwsblad – in samenwerking met energieplatform Gaele – een handige tool die je toelaat voor de meest courante toestellen te berekenen hoeveel je exact kunt besparen als je een zuiniger exemplaar aankoopt.

www.nieuwsblad.be/energietool

Zo werkt het

1. Vul je postcode in

Op basis van je woonplaats worden de tarieven en heffingen voor elektriciteit in jouw regio bepaald. Zo kan je nog nauwkeuriger de besparing berekenen. Let wel: het gaat om het huidige tarief van een variabel contract. Heb je zelf nog een voordeliger vast contract, dan zal de besparing kleiner zijn. Ook voor wie zonnepanelen heeft – en dus ook eigen energie verbruikt – gaat deze berekening niet helemaal op.

2. Kies het toestel

Je kan kiezen uit een lijst met 33 elektrische toestellen. Van een gameconsole over een koelkast tot inductiekookplaat: je kan berekenen hoeveel het je kost qua elektriciteit. Van huishoudtoestellen die werken met een label kan je ingeven hoe oud jouw apparaat is en welk label het nieuwe exemplaar zou hebben. Je hoeft dus geen oude met nieuwe labels te vergelijken.

3. Bekijk hoeveel je bespaart

Afhankelijk van de ouderdom van het huidige apparaat en het energielabel van het nieuwe toestel kan je berekenen hoeveel de aankoop van een nieuw exemplaar oplevert.

Neem nu de koelkast: die staat in élk huishouden en draait 24/7. Wij deden de test voor een gemiddelde koel-vriescombinatie. Toestellen die zo’n 20 jaar oud zijn, verbruiken natuurlijk het meest. Met een model met energielabel B zou je een besparing kunnen realiseren van 40,30 euro per jaar. Ook voor toestellen van 15 jaar oud is de winst al behoorlijk: je haalt er zo’n 33,98 euro uit. Zelfs als je koelkast 10 jaar oud is, zul je al euro’s uitsparen: gemiddeld zo’n 27,65 euro per jaar. Het gaat hier om gemiddelden: was jouw koelkast destijds een topmodel en al erg energiezuinig voor die tijd, dan zal de winst wat minder zijn dan wanneer je toen een energieverslinder in huis haalde.

(lees verder onder de afbeelding)

Wanneer moet je nu je koelkast vernieuwen? “Zelf zou ik zeggen: om de 10 tot 15 jaar”, zegt professor Geert Deconinck, afdelingshoofd Elektrische Energiesystemen en -toepassingen (ELECTA) aan de KU Leuven. “Je moet ­rekenen dat een koelkast na 5 à 6 jaar begint te slijten, afhankelijk van hoe goed je ze onderhoudt. De rubbers sluiten wat minder goed af, de deur hangt niet meer perfect en zo wordt je koelkast nog minder efficiënt.”

De tool van het Nieuwsblad ­vergelijkt beide toestellen op ­basis van hun prestaties in het boekje, in nieuwe staat dus. “Maar dat extra verlies door slijtage mag je er dus zelf nog bijtellen”, zegt Deconinck. “Na 10 jaar spreken we toch al over een extra verlies van 20 procent.”

www.nieuwsblad.be/energietool

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten