Negen Palestijnen gedood bij Israëlische raid op Westelijke Jordaanoever

Archiefbeeld© AP

Bij een Israëlische raid in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, zijn negen Palestijnen gedood. Een tiental anderen raakte gewond. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid laten weten.

jvhBron: BELGA

Volgens de Palestijnse minister van Volksgezondheid is de situatie in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin “kritiek”. Israëlische troepen zouden er traangasgranaten hebben afgevuurd in de kinderafdeling van een ziekenhuis, waardoor verschillende kinderen zijn gestikt. In totaal kwamen negen mensen om het leven, onder wie “een oudere vrouw”, en raakten zestien mensen gewond. Vier gewonden zijn er ernstig aan toe.

Het Israëlische leger ontkent intussen dat het traangas afvuurde in een ziekenhuis tijdens een raid die naar verluidt gericht was tegen de organisatie Islamitische Jihad in het vluchtelingenkamp van Jenin. “Niemand vuurde opzettelijk traangas af in een ziekenhuis, maar de operatie vond plaats in de buurt van het ziekenhuis en het is mogelijk dat er traangas door een open raam is binnengekomen”, reageerde een Israëlische legerwoordvoerder.

De situatie op de Westelijke Jordaanoever is al een hele tijd gespannen. Sinds een reeks aanslagen vorig jaar heeft het Israëlische leger het aantal razzia’s opgedreven. Daarbij komt het steeds weer tot dodelijke confrontaties.

Jenin geldt als een bolwerk van militante Palestijnen. Dit jaar werden al 21 Palestijnen gedood bij militaire operaties of door eigen aanslagen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook vijf jongeren. In 2022 lieten 172 Palestijnen het leven, het hoogste aantal sinds 2006.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten