Amerikaans museum geeft eeuwenoude en verloren gewaande oorkonde terug aan België

© BELGA

Het Amerikaanse Metropolitan Museum heeft donderdag een kostbare en tot voor kort verdwenen geachte oorkonde uit 1176 officieel teruggegeven aan het Belgische Rijksarchief.

jvhBron: BELGA

De oorkonde, geschreven in het Latijn, werd 847 jaar geleden door graaf van Vlaanderen Filips van de Elzas geschonken aan de benedictijnenabdij van Mesen in West-Vlaanderen. Daar werd het charter jarenlang bewaard, maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, sloeg het noodlot toe: de abdij werd volledig vernield en geplunderd, waardoor de bezittingen verloren raakten.

Af en toe doken een aantal akten op in privécollecties of bij openbare verkopen van vermaarde veilinghuizen, maar de oorkonde werd verloren gewaand. Het Rijksarchief ontdekte in 2016 echter dat ze zich waarschijnlijk in de collecties van The Met in New York bevond. 

Het Amerikaanse museum verwierf de oorkonde in 1923 te goeder trouw, als een schenking van curator Bashford Dean. Hij zou de oorkonde gekocht hebben van een niet-geregistreerde bron in Europa. Na een grondig onderzoek bleek dat het charter deel uitmaakte van het archief van de abdij van Mesen. The Met besliste daarop om de oorkonde kosteloos aan België over te dragen. Het stuk gaat nu definitief naar het Rijksarchief Brugge.

© Rijksarchief

Aangeboden door onze partners