Tuktuks, naaiateliers, een koor en een café: nieuwe initiatieven doen geklasseerd stationsgebouw bruisen

Kevin Deruyver, Edoardo Luppari en Giulia Sugranyes zijn nog volop in de weer in het stationsgebouw van Jette.© AMG

Jette -

De komende twee jaar zal Labolobo samen met andere organisaties nieuw leven in het stationsgebouw van Jette blazen. Zo komen er naaiateliers, neemt een koor zijn intrek in het gebouw en zijn er tuktuks beschikbaar. “Buurtbewoners zijn blij dat hier geen O’Tacos is gekomen.”

Amaury Michaux

Het stationsgebouw van Jette is sinds 1995 geklasseerd, maar in 2021 werden de loketten er gesloten en werd het station een stopplaats. Die zomer volgde er met Gare à Jette een tijdelijke bezetting van het gebouw met socio-culturele activiteiten. De NMBS wilde vanaf 2023 dat het gebouw gedurende twee jaar permanent zou ingenomen worden en STAYtion, een samenwerking tussen Espaces-Mobilités, Labolobo, Le Rayon Vert en Shop 1090, neemt nu die taak op zich.

Valse plafonds

“De omgeving van het treinstation in Jette is geen makkelijke plek”, vertelt Giulia Sugranyes (45) van Labolobo. “We krijgen hier te maken met drugsgebruikers, vandalisme en een heel divers publiek. Dat laatste komt bijvoorbeeld door de aanwezigheid van verschillende traditionele bars en de biomarkt, waar verschillende profielen op afkomen. Maar die diversiteit maakt deze omgeving natuurlijk ook heel interessant.”

De collectieven zullen twee ruimtes in het stationsgebouw kunnen gebruiken. De werkzaamheden daarvoor zijn bijna afgerond.

Tuktuks

“Er lagen hier overal kabels, er was een vochtprobleem en we hebben valse plafonds moeten verwijderen. Maar tegelijkertijd hebben we ook het oorspronkelijk meubilair behouden zoals de originele bar, een bank van de NMBS, de aanduiding van het station van Jette en een originele klok. Op termijn willen we ook de wachtzaal van het station gebruiken, want het station zal voor alle duidelijkheid ook nog gebruikt worden door reizigers”, vertelt Sugranyes.

Vanaf februari betrekken de collectieven iedere woensdag het pand. “Wij leggen de nadruk op socio-culturele activiteiten met onder andere een intergenerationeel koor, circulaire naaiateliers, Radio Mouette voor en door ouderen en ons café Labolobo”, vertelt Kevin Deruyver (35) van Labolobo.

Zachte mobiliteit

“Daarnaast zullen we ook inzetten op zachte mobiliteit en zullen onze tuktuks hier beschikbaar zijn. Dat is een sociale en alternatieve mobiliteitsdienst voor mensen met een beperkte autonomie.”

Het treinstation van Jette is met dagelijks bijna 3.500 reizigers het zevende grootste station in Brussel. “We zitten hier op een heel centrale plaats. Dit is een van de toegangswegen naar Brussel en er is enorm veel passage. Dat geeft de mogelijkheid om onze activiteiten in de kijker te zetten. We hebben al veel positieve reacties gekregen van buurtbewoners. Die zijn tegelijkertijd tevreden dat hier niet de zoveelste Starbucks of O’Tacos is komen huizen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten