Licht gaat uiterlijk 1 februari wel uit in buurgemeenten

© Hollandse Hoogte / Rink Hof

Wezembeek-Oppem/Zaventem -

Uiterlijk op 1 februari wordt de openbare straatverlichting tussen van 23 en 5 uur wel gedoofd in buurgemeenten Wezembeek-Oppem en Zaventem, met uitzondering van vrijdag- en zaterdagavond. Ook op gewestwegen blijft het licht aan.

Dimitri Berlanger

Netwerkbeheerder Fluvius moet op sommige plaatsen het werkingsprogramma van de verlichting handmatig aanpassen, waardoor de maatregel niet overal gelijktijdig merkbaar zal zijn. Sommige locaties zullen dus al sneller in het donker zitten dan andere.

Het doven van de straatverlichting is één van de energiebesparende maatregelen die Wezembeek-Oppem eind vorig jaar nam. Deze beslissing zou op jaarbasis 394 MWh moeten besparen (oftewel het verbruik voor straatverlichting met 57% moeten laten dalen). De winst wordt geschat op 140.000 euro.

Bijsturingen mogelijk

Dat uitgespaard budget is onder andere nodig om tegemoet te komen aan de andere verhoogde energiefacturen voor de gemeentelijke infrastructuur.

Het bestuur benadrukt dat er geen rechtstreeks verband kan worden aangetoond tussen het niveau van de openbare verlichting en criminaliteit. Wezembeek-Oppem zal de inbraakcijfers en het aantal verkeersongelukken nauw opvolgen in samenwerking met de lokale politie. Afhankelijk van de evaluatie kunnen er nog bijsturingen komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten