Swedemarie bakt Zweedse lekkernijen in Hove: “Op zoek gegaan naar de smaken en geuren van vroeger”

Marie werkt nog enkele kaneelbroodjes af.© Filip Spoelders

Hove -

Met typisch Zweeds gebak haalt Marie Knutsson de gezellige sfeer van een fika, een ontspannen koffiemoment, uit haar geboorteland naar Hove. Door haar thuisbakkerij Swedemarie wil ze zo veel mogelijk mensen laten proeven van onder andere kaneelbroodjes en brownies.

Filip Spoelders

Marie is geboren in het zuiden van Zweden. Op haar 19de trok ze de wereld in. Haar tocht deed haar onder andere in Washington, München, Rome en op cruiseschepen belanden. Na enkele jaren in België te hebben gewerkt, settelde ze zich met haar man in Hove.

“Bakken is ondertussen altijd belangrijk voor me gebleven. Dit heb ik meegekregen van mijn bomma en mama. In Zweden woonden we erg afgelegen en moesten we de in de keuken aan het werk om iets op tafel te krijgen. In mijn geboorteland is het ook altijd gebruikelijk om zelfgebakken koekjes of gebak op tafel te zetten wanneer je bezoek hebt”, vertelt Marie.

Kaneelbroodjes met kaneel en suikeren parels uit Zweden.© RR

Ook in Hove ging ze door met bakken, maar wanneer duidelijk werd dat haar zoon allergisch is voor eieren gooide ze haar recepten om tot een vegan-variatie. Dit houdt ze aan bij haar gebakjes voor Swedemarie.

“In mijn gebak wil ik de geuren en smaken van vroeger, uit de keuken van mijn bomma, steken. Ik ben heel lang op zoek geweest naar de juiste samenstelling en mailde daarvoor met bekende Zweedse bakker. Wanneer we op bezoek gaan bij mijn familie in Zweden breng ik altijd suiker en kaneel mee. De Zweedse kaneel is namelijk straffer dan die ik hier in de winkel vind.”

In haar aanbod zitten typische kaneelbroodjes en brownies. “De brownies maak ik omdat die makkelijk in Zweedse cafés te vinden zijn. Ik wil de sfeer van mijn geboorteland dan ook naar hier brengen. Zweden zijn dol op fika. Dit is even een moment van ontspanning met een koffie en waarom geen lekker gebak.”

Brownies zijn erg populair in Zweedse café.© RR

Het assortiment wordt snel verder uitgebreid. “Ik ga een Zweedse mix van koekjes en gebak doorheen het jaar aanbieden. Ik denk aan Zweedse taarten zoals de prinsessentaart met frambozenconfituur, biscuit en slagroom. Op zondag 5 februari ga ik een bakevent in mijn voortuin houden om mijn aanbod voor te stellen. Dan heb ik ook semla gemaakt, een lekkernij om naar uit te kijken.”

Dit event gaat door aan de Jef van Hooflei 17 van 11 tot 15u. Bij Swedemarie bestellen, kan iedere week tot maandag 18 uur via de website. De klanten kunnen dan zelf een ophaalmoment aangeven.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt