Google verbetert consumentenrechten na dialoog met Europese autoriteiten

© AP

Na overleg met de Europese consumentenautoriteiten heeft Google zijn diensten op een aantal punten verbeterd zodat de EU-consumentenregelgeving wordt nageleefd. Dat melden de Belgische FOD Economie en de Europese Commissie. Helemaal in orde is Google echter nog niet.

ltoBron: BELGA

De Belgische Economische Inspectie nam samen met de Nederlandse consumentenautoriteit de leiding over de actie. In 2021 waren zij via het Samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming (CPC) met Google in dialoog gegaan. Google deed uiteindelijk toezeggingen om de aangekaarte kwesties aan te pakken.

Het Amerikaanse bedrijf zal onder meer wijzigingen aanbrengen in Google Store, Google Play Store, Google Hotels en Google Flights, luidt het. Het gaat voornamelijk om duidelijkere informatie voor consumenten. Google blokkeert ook niet langer buitenlandse betaalmiddelen.

De violen zijn wel nog niet helemaal gelijkgestemd, want Google bezondigt zich nog steeds aan een praktijk die niet volledig in overeenstemming is met EU-wetgeving. Het bedrijf zet namelijk technische beperkingen op het gebruik van apps die normaal gesproken beschikbaar zouden zijn in het land waar de gebruiker zich tijdelijk bevindt, bijvoorbeeld als hij op reis is. Die praktijk van geoblocking is niet toegestaan.

Aangeboden door onze partners