Vannacht scheert kleine asteroïde “uitzonderlijk dicht” langs de aarde, maar van een inslag moeten we niet wakker liggen

© AP

Vannacht zal een asteroïde zo groot als een bestelwagen de aarde passeren. Deze zal volgens de NASA “uitzonderlijk dicht” bij de aarde komen, maar dit houdt geen gevaar in. Dankzij The Virtual Telescope Project kan je het live volgen.

Janne Eijckmans

Afgelopen zaterdag werd een nieuwe asteroïde, 2023 BU genaamd, ontdekt door de Russische astronoom Gennadiy Borisov. In de dagen daarna begonnen heel wat instanties wereldwijd de asteroïde nauwlettend te observeren om haar baan beter in kaart te brengen. Op basis daarvan voorspelde de NASA dat ze vannacht langs de aarde zal passeren op “een van de dichtste afstanden ooit gemeten.”

Asteroïde 2023 BU is naar schatting tussen 3,5 en 8,5 meter breed. Om 1.27 uur onze tijd zal ze over de onderkant van Zuid-Amerika vliegen op een afstand van slechts 3.600 kilometer. Dat is zo’n tien keer dichter bij de aarde dan de banen van de meeste communicatiesatellieten.

(Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Ongevaarlijk

“Er is geen risico dat de asteroïde de aarde zal raken”, schrijft de NASA. En zelfs als dit wel zo zou zijn, is er weinig gevaar. Omdat de asteroïde zo klein is, zou ze uiteenvallen en opgaan in de atmosfeer. Slechts enkele brokstukken kunnen dan misschien als kleine meteorieten naar beneden vallen.

De benadering van de aarde zal waarschijnlijk wel een effect hebben op de asteroïde. Haar baan rond de zon zal volgens de NASA langer worden. In plaats van 359 dagen zal ze daarna 425 dagen doen over die ronde.

De asteroïde is te klein en niet fel genoeg om met het blote oog te kunnen zien. Daar heb je een sterke telescoop voor nodig. Voor wie haar doortocht toch wil kunnen volgen, voorziet The Virtual Telescope Project een livestream, die al start om 20.15 uur.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten