Niet het leger maar de federale politiereserve wordt naar haven gestuurd voor strijd met drugsmaffia

De federale reserve wordt naar de haven van Antwerpen gestuurd om mee de drugsmaffia te bestrijden

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de federale politie gaan politiemensen van de federale reserve in Brussel inzetten in de haven van Antwerpen, in de strijd tegen de drugsmaffia. Dat is ons bevestigd door de federale politie.

Dirk Coosemans, Joris Van Der Aa, Sacha Van Wiele

Bart De Wever had het leger gevraagd maar hij krijgt de federale reserve voor de haven van Antwerpen. Dat heeft minister Annelies Verlinden beslist en sinds deze week zijn de extra agenten extra ingezet, tijdens de nacht, op de Antwerpse haventerreinen.

“Hierdoor wordt het aantal ploegen dat ’s nachts op het terrein aanwezig is meer dan verdubbeld”, zegt Sandra Eysschen, woordvoerster van de federale politie. “De bedoeling is om per 24 uur zo’n twintigtal mensen van de federale reserve in te zetten, meestal dus ’s nachts. De oplossing is tijdelijk en de uiteindelijke bedoeling is om de scheepvaartpolitie in Antwerpen te versterken. Er zouden t25 extra aanwervingen komen. “Maar in de tussentijd zorgt de Federale Reserve voor meer zichtbare aanwezigheid van de politie op het haventerrein.”

Versterking

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert positief, maar blijft hopen op meer. “Elke versterking is welkom, maar we zijn in blijde verwachting van het door de premier beloofde havenkorps en de volgens ons 350 noodzakelijke politiemensen op het terrein – naast 150 bijkomende federale gerechtelijke rechercheurs – om de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit ernstig te kunnen beginnen voeren.”

De betrokken agenten, vele van hen zijn Franstalig, zijn kritisch. “Dit is windowdressing. We lopen daar rond ja, maar we weten ook niet hoe we die haven moeten aanpakken. Er was ons beloofd dat er steeds iemand van de scheepvaartpolitie mee op patrouille zou gaan. Maar dat gebeurt dus niet”.

Waterkanon

En er is nog meer kritiek. “Als er nu rellen zijn in Brussel, en die zijn er tegenwoordig meermaals per maand, dan is daar niemand van de federale reserve om bij te springen. De enigen die in de grote kazerne achtergebleven zijn, zijn de vijf bemanningsleden van het waterkanon. Dat is het. Voor de rest moet Brussel zijn plan maar trekken. De federale reserve dient eigenlijk voor “onvoorziene omstandigheden. Zo bewaakten we de eerste dagen het huis van Van Quickenborne toen die bedreigd werd. Gaat nu niet meer”.

Ook Joery Dehaes van de vakbond ACV vreest dat dit plan ten dode is opgeschreven. “Er worden gaten getrokken om andere gaten te vullen.Wat als er nu elders iets gebeurt? Dan is er geen reserve beschikbaar. Dit is geen structurele oplossing.”

Vestzak-broekzak

Vincent Houssin van het VSOA is dezelfde mening toegedaan. “Onze voogdijministers weten van geen hout pijlen meer te maken. Onlangs is nog twintig man van de Antwerpse scheepvaartpolitie naar de terminal in Genk overgeheveld. Dit is in het beste geval een vestzak-broekzakoperatie”.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten