Dermagne werkt aan verlenging uitgebreid sociaal tarief voor energie

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne werkt aan een verlenging van het uitgebreide sociale tarief voor energie voor heel 2023. Dat heeft minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) donderdag gezegd in de Kamer. Dat kan zonder meerkost in vergelijking met het voorbije jaar omdat de energieprijzen gedaald zijn, zei ze.

Bron: BELGA

Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit werd begin 2021 uitgebreid naar gezinnen met een laag inkomen. De maatregel, die ongeveer een miljoen gezinnen ten goede komt, werd verschillende keren verlengd en loopt nu in principe op 31 maart af. 

Voor minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux is het echter duidelijk dat de maatregel nog eens moet worden verlengd, minstens tot eind dit jaar. Een studie van de federale energiewaakhond CREG heeft immers uitgewezen dat de impact van de terugkeer naar het vroegere regime van het sociaal tarief op de betrokken huishoudens “extreem hoog” is, vooral voor gas, zei ze donderdag in de Kamer. “Het is niet denkbaar dat we die steun abrupt stopzetten.” 

Nog volgens Lalieux kan de verlenging zonder meerprijs ten opzichte van vorig jaar, omdat de energieprijzen gedaald zijn. Haar partijgenoot minister van Economie Pierre-Yves Dermagne werkt aan een voorstel, zei ze. 

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten stelde dat dat laatste niet per se hoeft te betekenen dat het uitgebreide sociaal tarief moet worden behouden. Volgens de christendemocraat zit er net “een zeer belangrijke arbeidsmarktmaatregel” in om te verzekeren dat wie werkt beter af is dan wie dat niet doet. Hij pleitte er ook voor om het systeem degressief te maken. 

Betaalbaar en rechtvaardiger

“Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen, maar nu is het tijd om te hervormen”, vond ook Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen. “We moeten de meest kwetsbaren blijven steunen, maar het systeem moet ook betaalbaar blijven en rechtvaardiger worden om ervoor te zorgen dat zij die werken altijd beter af zijn dan zij die niet werken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten